Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ houdt Pergamijn langer onder toezicht

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Pergamijn in Echt blijft nog drie maanden onder verscherpt toezicht staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Sinds april is de Limburgse instelling onder toezicht gesteld. Omdat er nog niet voldoende verbeteringen zichtbaar zijn, is die periode verlengd. Dat heeft de inspectie woensdag laten weten.
IGZ houdt Pergamijn langer onder toezicht

Bij zorglocatie Pepinusbrug in Echt, een onderdeel van Pergamijn, werden sinds augustus vorig jaar patiënten met een verstandelijke beperking langdurig afgezonderd. Een viertal zat het grootste deel van de dag opgesloten op hun kamer en had nauwelijks contact met de buitenwereld. De zorg aan deze vier cliënten is verbeterd, maar dit moet verder in de organisatie verankerd worden. Ook moet de zorg aan veertien andere cliënten verbeteren.

Verbeteringen

Door de nieuwbouw is de leefsituatie van de cliënten verbeterd en is een huiselijke sfeer ontstaan. De begeleidingsstijl van de zorgmedewerkers is veranderd: de begeleiders zijn nu meer cliëntgericht, bieden meer nabijheid en zijn uitnodigend naar de cliënten. De nieuwe woonsituatie en aangepaste begeleidingssituatie hebben veel rust binnen de cliëntengroep gebracht.

Verlenging verscherpt toezicht

Hoewel er veel verbeterd is, blijft de inspectie kritisch. De zorgplannen moeten verder worden geïmplementeerd, daarbij geholpen door een multidisciplinair team dat per individu de zorg evalueert. Daarnaast heeft de IGZ nog zorgen over de continuïteit van het huidige team en de borging van het ingezette beleid, mede met het oog op de zorg aan de veertien andere cliënten. De IGZ besluit om die reden het verscherpt toezicht met een periode van drie maanden te verlengen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.