Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ kan optreden tegen medische hulpmiddelen

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wordt bevoegd om medische hulpmiddelen die gevaar opleveren voor de volksgezondheid uit de handel te nemen en verbieden voor gebruik en handel. Door aanpassing van de Wet op de Hulpmiddelen is optreden van het Openbaar Ministerie niet meer nodig. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Klink.

Naast de verbodsmogelijkheden kan de IGZ ook organisaties verplichten mee te werken aan het toezicht op medische hulpmiddelen. Hiertoe wordt de Wet op de medische hulpmiddelen, mede naar aanleiding van Europese wet- en regelgeving, aangepast. Verder krijgt de douane de mogelijkheid om toezicht uit te oefenen op en in- en uitover van medische hulpmiddelen en (bloed)producten.

Essentiële eisen

Medische hulpmiddelen zijn bedoeld voor diagnose en behandelingen of verlichting van ziekten. Het gaat daarbij om een breed scala aan producten, van pleisters tot de meest geavanceerde medische hulpmiddelen. Ook software wordt door de wetswijziging gezien als medisch hulpmiddel. Voor alle medische hulpmiddelen gelden dezelfde essentiële eisen voor kwaliteit en veiligheid om tot de Europese markt te worden toegelaten. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het advies en het wetsvoorstel worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. (VWS)

Lees ook:

Inspectie onderzoekt falende medische apparatuur

Inspectie wil nieuw keurmerk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.