Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Kwaliteit privéklinieken verbeterd’

De zorg in de meeste zelfstandige behandelcentra en privéklinieken is het afgelopen jaar verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie zegt wel dat er nog verbeteringen noodzakelijk zijn.
IGZ: 'Kwaliteit privéklinieken verbeterd'

De IGZ komt voor het tweede jaar met de kwaliteitsgegevens. Vorig jaar hebben 229 klinieken hun kwaliteitsgegevens ingeleverd bij de IGZ. In 2008 ging het nog om 151 klinieken.

Kinderen

In veel klinieken worden kinderen behandeld. Omdat het om een kwetsbare groep gaat, moeten daar duidelijke behandelnormen voor komen, vindt de IGZ. De inspectie gaat de twintig slechts scorende klinieken waar kinderen worden behandeld begin volgend jaar bezoeken.

Certificaat

Uit het IGZ-rapport blijkt verder dat in 2009 vaker een anesthesist bij een narcose betrokken was (84 procent). In 2008 ging het nog om 69 procent. De inspectie zegt hier blij mee te zijn omdat dat het risico voor de patiënt vermindert. Daarnaast blijkt dat bij een groot deel van de ooglaserklinieken de oogartsen gecertificeerd zijn door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Bijscholing

Verder blijkt dat dertien van de 55 plastisch chirurgische of cosmetische klinieken geen plastische chirurg in dienst hebben, of een plastisch chirurg hebben die onlangs een kwaliteitscontrole heeft doorstaan door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurchie (NVPC). Het is niet wettelijk verplicht een plastisch chirurg in dienst te hebben. Maar artsen die dergelijke ingrepen doen, moeten wel bekwaam zijn. De NVPC heeft onlangs een veiligheidsnorm vastgesteld. Dit geeft aan welke bijscholingen artsen in ieder geval moeten hebben gevolgd voor verantwoord werk. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Privéklinieken hekelen budgettering

Registratieplicht voor privéklinieken

IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

IGZ bekijkt klachten over Amelose arts

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.