‘IGZ-lijst is klap in gezicht van medewerkers’

Zorgaanbieder Laurens staat ten onrechte op de ‘zwarte lijst’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bestuursvoorzitter Ids Thepass overweegt juridische stappen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ids _Thepass_450.jpg
Ids Thepass: 'Medewerkers zijn gekwetst en geraakt. Ten onrechte.'

Zorgaanbieder Laurens staat op de lijst van elf verpleeghuizen die niet voldoen aan de eisen van de IGZ. Maar die lijst laat geen actueel beeld zien. De IGZ heeft de lijst gebaseerd op alle rapportages tot 15 maart dit jaar. Alles wat er daarna is gebeurd, is niet meegenomen. De lijst geeft daarmee, volgens zorgaanbieders, een achterhaald beeld.

Lijst is achterhaald
Volgens Laurens-bestuursvoorzitter Ids Thepass is de lijst zelfs gebaseerd op nog oudere informatie. De IGZ heeft de Rotterdamse instelling in oktober 2015 bezocht. Bij 3 van de 23 locaties zijn toen tekortkomingen geconstateerd. Zo voldeed de medicijnverstrekking niet

2
75

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Vanuit het cliënt perspectief is het juist dat er nu een “naming&shaming” lijst gepubliceerd is. De eerst aanzet is gegeven nu alleen nog updaten tot de dag van publicatie. Helaas werken zorg bestuurders niet samen met de medezeggenschap en is een dergelijke IGZ lijst nodig om beter te gaan samenwerken. Laurens heeft ook pas na de AD Magazine Hugo Borst publicatie van hun naam in zijn colomn maatregelen genomen. Uiteraard kent geen enkele zorgorganisatie zich in de lijst, maar misschien goed als de bestuurders zich meer op de werkvloer laten zien. Weet zeker dat zij hun cliënten dan een betere kwaliteit van zorg zouden geven.

  2. Lees alle reacties
  3. Het platform Koplopers in de Zorg heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de IGZ. Uit dit onderzoek blijkt dat in velerlei opzichten de IGZ zelf tekort schiet; zo heeft de IGZ zelf geen gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem en bestaan er te grote variaties tussen de inspecteurs. Daarnaast kwam uit een ander onderzoek naar voren dat de naming & shaming van de IGZ als onterecht en zeer schadelijk wordt ervaren. De vraag is of de IGZ zo verder kan en moet gaan. Al eerder hebben wij aangegeven dat zij haar koers zal moeten wijzigen en niet old school – methoden moet gebruiken maar aansluiting moet proberen te zoeken bij moderne inzichten op het terrein van kwaliteitsmanagement als het dynamisch risicomanagement. Op deze wijze dreigt de IGZ een achterhaald instituut uit de vorige eeuw te worden en een risico voor zichzelf en de sector .
    Jaap Jan Brouwer
    Platform Koplopers in de Zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.