Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: maak nieuw kwaliteitskeurmerk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat alle veldpartijen samen een nieuw kwaliteitskeurmerk voor de ouderenzorg moeten maken. Dat moet gebaseerd worden op de normen voor verantwoorde zorg.

Dat zegt hoofdinspecteur Jenneke van Veen in een toelichting op het idee voor het nieuwe kwaliteitskeurmerk.

Stuurgroep verantwoorde zorg

Het idee voor een nieuw kwaliteitskeurmerk komt uit de Stuurgroep verantwoorde zorg. Daarin werken beroeps-, cliënten- en brancheorganisaties in de verpleging en verzorging onder leiding van de Inspectie samen aan een kwaliteitskader voor de zorg. De veldpartijen hebben zelf aangegeven dat instellingen gecertificeerd willen worden op basis van dat kwaliteitskader. Basis daarvoor zijn de normen voor verantwoorde zorg.

Woud aan keurmerken

Van Veen: “Je hebt nu een woud aan keurmerken: HKZ, NIAS, MIK-V, het bronzen keurmerk. Nu moeten zorgaanbieders voor de Inspectie de kwaliteitsindicatoren invullen en dan eisen zorgkantoren ook nog eens een bronzen keurmerk. Dat ervaren ze als dubbelop. Daar willen ze vanaf.”

Geen betere zorg

Het nieuwe keurmerk moet, anders de huidige, gebaseerd worden op de daadwerkelijk geleverde zorg. Keurmerken als HKZ en MIK-V kijken alleen naar de structuur van een organisatie en het zorgproces. Uit onderzoek van de Plexus Medical Group bleek in juni dat instellingen met zo’n keurmerk niet betere zorg leveren dan instellingen zonder keurmerk.

Niet waardeloos

Heeft zo’n keurmerk dan nog wel zin? Van Veen: “Je hoort mij niet zeggen dat zo’n keurmerk waardeloos is. Het is een middel voor zorginstellingen om zich te onderscheiden van concurrenten. Zo’n keurmerk zegt of de onderliggende structuren voor goede kwaliteit aanwezig zijn. Voor de aanpak van decubitus zegt het bijvoorbeeld of er voldoende geschoold personeel is, of de juiste interventies worden gekozen en of de juiste materialen in huis zijn. Maar niet of de zorg ook daadwerkelijk goed is.”

Tijdspad

Het is nog niet duidelijk of en wanneer het nieuwe keurmerk realiteit wordt. Volgend jaar juni worden de eerste resultaten bekend van de kwaliteitsindicatoren. Dan wordt duidelijk hoe verpleeg- en verzorgingshuizen scoren als het gaat op zaken als decubitus, vrijheidsbeperkende maatregelen en vrijheidsbeperking. Die gegevens zijn openbaar en komen ook op de website www.kiesbeter.nl. “Als de veldpartijen het willen, kunnen ze daarna samen het keurmerk maken.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.