Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ ontdekt acht zwijgcontracten

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft van acht zogeheten vaststellingsovereenkomsten vastgesteld dat het om een zwijgcontract gaat. In totaal kreeg de inspectie 55 meldingen binnen over zwijgcontracten, zo blijkt uit onderzoek van de IGZ.
Zwijgcontract2-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Minister Schippers van VWS riep mensen in april vorig jaar op om zich bij de IGZ te melden als ze een mogelijk zwijgcontract hadden getekend. Tussen toen en 1 april van dit jaar kwamen bij de IGZ 55 meldingen binnen uit de hele zorgsector. Bij acht van die meldingen kon de IGZ vaststellen dat het daadwerkelijk om een zwijgcontract ging. Om privacyredenen maakt de Inspectie niet bekend wie de melders en zorgaanbieders zijn.

Maatregelen tegen zwijgcontracten
Bij één melding was sprake van een zwijgcontract om een niet-gemelde calamiteit. Daarvoor heeft de zorgaanbieder een boete opgelegd gekregen. Bij de overige, recente zaken kreeg het bestuur van de zorginstelling een mondelinge en schriftelijke waarschuwing: als er nog een keer sprake is van een zwijgcontract krijgt de zorginstelling een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd. Bij de oudere zaken stuurde de Inspectie enkel een brief naar de zorgaanbieder, waarin dezelfde waarschuwing stond. Er waren ook zaken waarbij de melder de Inspectie vroeg om geen contact op te nemen met de zorgaanbieder.

Nieuwe zwijgcontracten
De IGZ denkt dat alle Nederlandse zorgaanbieders door het uitbrengen van deze resultaten voldoende gewaarschuwd zijn voor de consequenties van het afsluiten van een zwijgcontract. Mocht het van een zorgaanbieder nog wel bekend worden dat er een zwijgcontract is afgesloten, dan zal de IGZ direct een bestuursrechtelijke maatregel opleggen.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.