Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Operatiekamers voldoen weer aan regels

Mark van Dorresteijn
De zorg in Nederlandse operatiekamers is weer veilig. Tot deze conclusie komt de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek. Van alle Nederlandse ziekenhuizen waren er de afgelopen twee jaar twintig die nog niet aan alle eisen voldeden, maar na aanpassingen voldoen alle instellingen nu aan de gestelde regels.
IGZ: Operatiekamers voldoen weer aan regels

Om zeker te weten dat de operatiekamers veilig blijven, is de IGZ alweer met een nieuwe controleronde begonnen. “Er loopt een grote steekproef waarbij we dertig operatiekamers bekijken. Als een ziekenhuis niet aan de gestelde normen voldoet, komen ze direct onder verscherpt toezicht te staan”, aldus een woordvoerster van de IGZ. Deze zware maatregel is volgens haar gerechtvaardigd omdat “er nu geen enkel excuus meer is om niet aan de eisen te voldoen”.

Om de veiligheid in operatiekamers te waarborgen moet aan vele eisen voldaan worden. “Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak toegangsdeuren van de operatiekamers open en dicht mogen tijdens de operatie, ingevulde lijsten met materiaal zodat er niets achterblijft in het lichaam van patiënten en de laatste veiligheidscheck voor de operatie begint.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Operatiekamers ziekenhuis Winterswijk weer open

Vier operatiekamers Atrium MC weer open

MC Zuiderzee opent nieuwe operatiekamers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.