Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ-prestatierapport ziekenhuizen 2005

UTRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg presenteert vandaag voor de derde keer het rapport ‘Het resultaat telt 2005’, waarin de prestaties van de ziekenhuizen en de kwaliteit van zorg worden weergegeven.

De opvallendste resultaten uit het rapport ‘Het resultaat telt 2005’, aldus het persbericht van IGZ, zijn de volgende:

== In de meeste ziekenhuizen, meer dan 80 procent, is het mogelijk om gegevens elektronisch in te zien. Dit geldt zowel op de verpleegafdelingen als op de polikliniek. De inspectie beschouwt dit nu als norm

== Alle ziekenhuizen hebben inmiddels een mammapolikliniek en registreren gegevens zorgvuldiger

== De meeste ziekenhuizen nemen deel aan een landelijk surveillancesysteem naar postoperatieve wondinfecties. Dit aantal is in 2006 tot boven de 80 procent gestegen en is daarmee, volgens de inspectie, een veldnorm

== Voor risicovolle operaties verwijzen veel meer ziekenhuizen naar gespecialiseerde centra.

Geen goede pijnregistratie

Het IGZ-rapport biedt ook een reeks uitkomsten, die de ziekenhuizen nopen tot verbetering. Zo hebben veel ziekenhuizen nog altijd geen goede pijnregistratie bij patiënten na een operatie.

Geen geregistreerde intensivist

Bovendien stelt de IGZ, dat, hoewel de ziekenhuizen door gebruik van de IC-richtlijn een betere inschatting kunnen maken van het niveau van de IC, er nog tien ziekenhuizen zijn waar geen geregistreerde intensivist voor de IC beschikbaar is.

Te lang wachten

Ook moeten patiënten in sommige ziekenhuizen nog te lang wachten op de operatieve behandeling van een gebroken heup, aldus het rapport. Zo wordt in zes ziekenhuizen minder dan de helft van de patiënten met een gebroken heup binnen één kalenderdag geopereerd.

Toezicht

De IGZ meldt in het persbericht de uitkomsten van het rapport te gebruiken om “selectief en gericht toezicht te houden op die onderdelen van zorg waarvan in een ziekenhuis de resultaten achter lijken te blijven”.

Nader onderzoek

Tijdens het jaarlijkse gesprek van de inspectie met het ziekenhuis worden de resultaten nader besproken. Resultaten die buiten de norm vallen of resultaten die sterk afwijken van het landelijk gemiddelde geven aanleiding voor de inspectie tot nader onderzoek.

Kiesbeter.nl

De prestatie-indicatoren staan ook op www.KiesBeter.nl. Op deze site kunnen ziekenhuizen worden vergeleken aan de hand van de voorzieningen die zij bieden, van passantentarieven, en van actuele wachttijden voor niet-spoedeisende ingrepen. Mensen kunnen hiermee zelf een afweging maken tussen snelheid, kwaliteit en nabijheid van ziekenhuizen, aldus de IGZ in het persbericht. (IGZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.