Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ: processen rond operaties veiliger geworden

Lotte Maas
Binnen vijf jaar tijd is de kwaliteit van de operatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen aantoonbaar verbeterd. Dat blijkt uit TOP (Toezicht Operatief Proces) onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ: processen rond operaties veiliger geworden

De kwaliteitsverbetering is vooral tot stand gekomen door de invoering van de time-outprocedure (controle van patiëntgegevens en operatiebenodigdheden), het beter tellen van gebruikte operatiematerialen en een sterk verbeterd infectie preventiegedrag, aldus de IGZ.

Echter bleek wel dat aanhoudende en intensieve inspectiedruk nodig blijft voor sommige ziekenhuizen om verder te verbeteren.

Zorgelijk

Toch gaat het nog op niet alle punten goed. Voornamelijk medicatieveiligheid is nog een zorgelijk punt waarop de inspectie actief zal blijven toetsen. Ook blijft er aandacht nodig voor de invoering van de richtlijn preoperatief traject. De invoering van de richtlijn verloopt voorspoedig, maar deze is nog nergens volledig operationeel. Zo is de invoering van de zogeheten stopmomenten nog niet in orde. De stopmomenten zijn ingebouwd om te controleren of de patiënt de benodigde stappen in het proces heeft doorlopen.

Daadkrachtig

Zowel de Orde van Medisch Specialisten (OMS) als de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn blij met de resultaten van het onderzoek. Voorzitter van de NVZ, Roelf de Boer: ‘Ziekenhuizen zijn voortdurend bezig de zorg nog veiliger te maken. Met deze resultaten bewijzen ze dat niet alleen de wil er is, maar dat er ook daadkrachtig gehandeld wordt.’

2012

De IGZ voerde sinds 2006 vijf TOP (Toezicht Operatief Proces) onderzoeken uit naar de veiligheid van het operatieve proces. In 2012 zal de inspectie opnieuw minimaal 20 ziekenhuizen onaangekondigd bezoeken.

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: IGZ)

Lees meer

IGZ voor gemeenten

Schippers: nog geen oordeel IGZ

Geen rol voor overheid bij sluiten SEH’s

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.