Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ start verkenning e-health

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat verkennende bezoeken brengen aan grote zorginstellingen die gebruikmaken van e-health. Tijdens die bezoeken wil de Inspectie erachter komen op welke manier de organisaties e-health inzetten en welke risico’s daaraan zijn verbonden.
E health.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De IGZ wil in 2018 meer aandacht gaan geven aan e-health bij zorgorganisatie en wil de bezoeken gebruiken om het toezicht op e-health verder in te richten en er een toetsingskader voor te maken. Daarom worden er dit najaar ‘enkele tientallen’ verkennende bezoeken gebracht aan zorginstellingen waarvan de Inspectie weet dat ze e-health inzetten, zowel op grote als op kleine schaal.

Verkenning e-health
De instellingen die bezocht zullen worden, werken in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg, schrijft de IGZ. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ontving een brief van de Inspectie waarin de bezoeken worden aangekondigd. ‘Vooral grote zorginstellingen worden steeds afhankelijker van e-health. Zo is het elektronisch patiëntendossier een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Doordat zorg in toenemende mate in een netwerk van zorgaanbieders wordt geleverd, wordt ook onderlinge communicatie tussen zorgverleners steeds belangrijker’, stelt de IGZ in de brief. Hoewel de IGZ denkt dat e-health daarbij kan helpen, ziet de Inspectie dat er ook risico’s zijn verbonden aan de inzet ervan.

Geen toetsing op e-health
De verkennende bezoeken zijn niet gericht op toetsing en handhaving, benadrukt de IGZ, tenzij er situaties worden aangetroffen die zo risicovol zijn dat er direct moet worden ingegrepen. De zorgorganisaties die worden bezocht krijgen dat kort van tevoren te horen.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.