Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Verpleeghuiszorg verbetert licht

DEN HAAG - De zorg in verpleeghuizen is licht verbeterd, maar verpleeghuisbewoners merken nog weinig van de inspanningen om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Op papier ziet de zorg er beter uit, maar in de praktijk is dat nog niet goed te zien. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in een rapport over de 640 verpleeghuizen in het land.

Het IGZ meldt wel dat het risico op onverantwoorde zorg is gedaald ten opzichte van 2004. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in 2005 en 2006 alle instellingen bezocht en signaleert een lichte verbetering in de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Ondanks de positieve ontwikkelingen is echter de zorg bij veel instellingen nog niet op het gewenste niveau, zo blijkt uit de toezichtbezoeken.

Rapport

Dit staat in het rapport ‘Verpleeghuiszorg: kwaliteitsslag is gaande’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het rapport is vandaag aangeboden aan staatssecretaris Ross, aldus het persbericht van IGZ.

Veel waardering

De inspectie heeft veel waardering voor de inspanningen die de sector verpleeghuiszorg maakt. De instellingen voldoen op organisatieniveau beter aan voorwaarden voor verantwoorde zorg. Zo wordt steeds meer gebruik gemaakt van protocollen en richtlijnen; vrijwel alle instellingen hebben deze op het gebied van medicijnentoediening en preventie en behandeling van decubitus. Op sommige punten is verbetering nog wel noodzakelijk, bijvoorbeeld bij de indicatoren gewichtsverlies, depressie en incontinentie.

Langzaam merkbaar

Vanuit het oogpunt van de cliënt is de kwaliteitsslag in de directe zorg langzaam merkbaar. De inspectie constateert dat gewenste verbeteringen in de dagelijkse zorg die direct te maken hebben met inzet van personeel, tijd vergen. Zo was nog steeds in bijna de helft van de bezochte instellingen geen garantie dat cliënten voldoende hulp krijgen bij eten en drinken. In de helft van de instellingen was het toezicht op psychogeriatrische patiënten nog niet goed geregeld.

Inspectie geeft tijd

Omdat er grote verbeteringen door de organisaties zijn ingezet, wil de inspectie hen de tijd geven deze ook in de dagelijkse praktijk in te voeren. Met de beoordelingen van de plannen van aanpak, de vervolg toezichtbezoeken en zo nodig verscherpt toezicht houdt de inspectie actief de vinger aan de pols bij de individuele instellingen voor verpleeghuiszorg. (ANP/IGZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.