Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ wil kwaliteit alle hartcentra keuren

Redactie Zorgvisie
NIJMEGEN - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet een onderzoek instellen naar de kwaliteit van alle hartcentra in Nederland. Dat adviseert de commissie, die onderzoek heeft gedaan naar het hartlongcentrum van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.

De inspectie neemt deze aanbeveling over, zei een woordvoerster van de IGZ. Maar het is nog niet duidelijk hoe het onderzoek er uit moet zien. Daar wil de inspectie eerst met betrokken partijen en de beroepsvereniging over overleggen.

Rapport

In het dinsdag openbaar geworden rapport stelt de commissie, die was samengesteld uit mensen van de IGZ en onafhankelijke specialisten, dat er onvoldoende inzicht is in de prestaties van hartchirurgische centra in Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie zou daar ook maatregelen voor moeten treffen, aldus de commissie.

Publicatie van cijfers

Bijna geen enkel centrum publiceert jaarcijfers, wat het UMC St Radboud overigens wel deed. Aantallen sterfgevallen zijn absoluut noch relatief met elkaar te vergelijken, aangezien geen enkel centrum volgens vergelijkbare normen cijfers bijhoudt. Ook de Begeleidingscommissie Hartchirurgie Nederland (BHN) is hier niet toe in staat, zo staat in het onderzoeksrapport. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.