Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ: ziekenhuizen leveren betere zorg

Mark van Dorresteijn
De zorg in ziekenhuizen was in 2010 een stuk beter dan in de jaren daarvoor. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar jaarlijkse rapport Het Resultaat Telt, dat dinsdag werd gepresenteerd.
IGZ: ziekenhuizen leveren betere zorg

De verbeteringen zijn vooral toe te schrijven aan de samenwerking tussen ziekenhuizen, specialisten en de inspectie. Nog altijd krijgen incidenten veel aandacht, maar over de hele linie gaat het veel beter, zo stelt de IGZ.

Verbeteringen

Verbeteringen zijn bijvoorbeeld geboekt op het gebied van borstkankeroperaties. Het tumorweefsel dat achterblijft is na vier jaar registreren gehalveerd. Ook is het doorliggen de afgelopen jaren vrijwel gehalveerd. Verder is de infrastructuur voor het signaleren van delier is in 2010 vrijwel volledig ingevoerd. De screening op delier is in verhouding tot het onderzoek in 2005 sterk toegenomen.

Kinderen

De ziekenhuizen zijn ook meer voor kinderen gaan doen. In 2009 bleek dat er soms kinderen werden opgenomen op intensive care afdelingen voor volwassenen. In Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2009 werd hier expliciet aandacht voor gevraagd. Dit blijkt effect te hebben gehad, stelt de inspectie. “In 2010 is dit probleem vrijwel niet meer voorgekomen.” Tot slot is het signaleren van kindermishandeling de afgelopen jaren sterk verbeterd vergeleken met het rapport over 2008.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IGZ )

Lees meer:

Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2010 (PDF)

1 REACTIE

  1. De resultaten van 2010 is nu niet meer relevant. Vandaag de dag: een toenemende mate van een discrepantie tussen zorgvraag en zorgverlening. Schokkend om te ervaren hoe uit oogpunt van efficiency de kwaliteit van zorg achteruit holt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.