Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Ziekenhuizen voeren gegevens erg traag in’

Mario Gibbels
“Het wijzigen en invoeren van gegevens loopt sterk achter bij de mogelijkheden tot inzage”, dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport Het Resultaat Telt. Ook is de beschikbaarheid van medicatiegegevens bij de poliklinieken en de verpleegafdeling beneden niveau.

Het rapport beslaat het jaar 2008 en dient als ‘onafhankelijke graadmeter voor de kwaliteit van in ziekenhuizen verleende zorg’. Er is onder andere onderzoek gedaan naar het percentage werkplekken met een elektronische beschikbaarheid van gegevens. “De beschikbaarheid van geautomatiseerde medicatiegegevens op de polikliniek en de verpleegafdeling lag beduidend lager (tussen 20-60 procent) dan de beschikbaarheid van overige gegevens zoals administratieve basisgegevens”, zo meldt het rapport. Die kenden namelijk een beschikbaarheid van meer dan 90 procent.

Invoeren loopt achter

“Er bestaat tussen de ziekenhuizen nog altijd een grote variatie in beschikbaarheid van geautomatiseerde gegevens en de ordercommunicatie. Er zijn geen grote verschillen in automatisering van inzage tussen polikliniek en verpleegafdeling, behalve voor de medicatiegegevens. Het wijzigen en invoeren van gegevens loopt sterk achter bij de mogelijkheden tot inzage.”

Nader onderzoek polikliniek

De inspectie gaat nader onderzoek doen naar de resultaten van de poliklinieken en verpleegafdelingen. Ziekenhuizen scoren voor de beschikbaarheid van elektronische gegevens op de polikliniek of verpleegafdeling namelijk slecht. Ziekenhuizen scoren voor de beschikbaarheid van medicatiegegevens op de polikliniek en de verpleegafdeling nul van de tien punten en in de ziekenhuisapotheek onder één punt. Voor de beschikbaarheid van procesondersteunende ICT op de polikliniek is een score onder één punt van de tien, op de verpleegafdeling is dat zelfs minder dan een halve punt. De beschikbaarheid van procesondersteunende ICT op de polikliniek scoort boven acht punten van de mogelijke 90 punten en voor de verpleegafdeling zelfs onder de acht punten. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.