Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselland betrekt patiënten bij ontwerp verpleegafdeling

Mark van Dorresteijn
Het IJsselland Ziekenhuis renoveert de verpleegafdelingen in nauwe samenwerking met patiënten en medewerkers.
IJsselland betrekt patiënten bij ontwerp verpleegafdeling
Foto: IJsselland Ziekenhuis

Inmiddels is een nieuw ontwerp gemaakt met ruimere kamers, meer éénbedkamers en rolstoeltoegankelijk sanitair. Er is een duidelijke entree van de afdeling ontworpen gericht op patiënt en bezoeker.

Proefopstelling

Om het ontwerp te testen, heeft het ziekenhuis een proefopstelling gemaakt in de vorm van een levensgrote maquette. Er is een echte wand neergezet, onder meer om het effect van glas in een wand te kunnen beoordelen. Het ziekenhuis wil dat alle gebruikers van de verpleegafdelingen zich er straks in kunnen bewegen. In de proefopstelling is het ontwerp uitgeprobeerd door patiënten, artsen en verpleegkundigen. Ook huisartsen uit de omgeving waren uitgenodigd.

Enthousiast

De adviesgroep ouderen die sinds kort van start gegaan is in het IJsselland Ziekenhuis heeft de nieuwe afdeling uitgebreid getest. ‘Met bedden en rolstoelen werd druk heen en weer gereden om overal te kijken of het past en werkt. Er werden direct al een paar problemen gevonden, maar ook een paar goede oplossingen aangedragen’, zo laat het ziekenhuis weten. Alle bevindingen worden  door de projectgroep samen met het bouwteam uitgewerkt in een aangepast ontwerp. Daarna zal een Prototype Verpleegafdeling worden gebouwd, die opnieuw getest wordt, maar dan met echte patiënten.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.