Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselmeerziekenhuizen moet manager weer aannemen

Een ontslagen manager van de polikliniek van de IJsselmeerziekenhuizen moet per direct weer aan het werk worden gesteld van de rechter. Dat schrijft de Stentor vandaag.

Een manager die al sinds 1969 bij het Flevolandse IJsselmeerziekenhuizen werkt kreeg in maart dit jaar van de directie te horen dat ze niet langer in haar functie te handhaven was. Volgens de ziekenhuisleiding was er iemand anders nodig om de noodzakelijke reorganisaties van het ziekenhuis in Emmeloord en Lelystad te leiden. De kantonrechter bepaalde woensdag dat dit besluit onterecht genomen is. Aan de uitspraak werd een dwangsom van 500 euro per dag gekoppeld, met een maximum van 50.000 euro, aldus de Stentor.

Manager polikliniek

Volgens de krant hadden de manager en het ziekenhuis diverse gesprekken gevoerd maar die leidden tot niets. De operationeel manager poliklinieken stapte daarom onlangs naar de kantonrechter in Lelystad. Die oordeelde dat de IJsselmeerziekenhuizen uiteraard de vrijheid hebben om de organisatie in te richten in het belang van het functioneren van het ziekenhuis, maar dan moeten besluiten die daarmee te maken hebben wel goed worden onderbouwd. Daarvan is in het geval van de manager van de polikliniek geen sprake, aldus de rechter.

Interim-manager

De ziekenhuisdirectie vond ingrijpen noodzakelijk omdat er sprake was van “wantoestanden op de afdeling poliklinieken”, schrijft de Stentor. Een ander type leidinggevende was daarom noodzaak geworden, volgens IJsselmeerziekenhuizen. De betrokken polimanager erkende dat de situatie hectisch was. Dat kwam omdat er 18 fte’s moesten vervallen. Maar waarom de manager deze problemen niet zou kunnen oplossen, daarvoor heeft het ziekenhuis volgens de rechter veel te weinig informatie en onderbouwing aangedragen. Bovendien heeft het ziekenhuis geen documenten om het standpunt te staven en zijn er nooit eerder klachten over het functioneren van de vrouw geweest. De IJsselmeerziekenhuizen zijn volgens de rechter ,blijven steken in vaagheden en algemeenheden. “Het lijkt erop dat het ziekenhuis zich heeft laten leiden door een onderzoek van de interim-manager poliklinieken.” Dat het ziekenhuis bijvoorbeeld teamleiders onderwerpt aan een leiderschapstest maar de manager van de polikliniek niet, is volgens de rechter onbegrijpelijk. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg Markenlanden ontslaat 35 managers

Interim-bestuurder kost ziekenhuizen miljoenen

Ontslaggolf onder zorgbestuurders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.