Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatortool moet het makkelijker maken om goede zorg te meten

Redactie Qruxx
Een nieuwe indicatortool moet zorgaanbieders, beroeps- en brancheorganisaties gaan helpen in het ontwikkelen van betrouwbare informatie over de kwaliteit van zorg.

De interactieve tool biedt een stappenplan over welke keuzes gemaakt worden voor de ontwikkeling van indicatoren over de kwaliteit van zorg. Ook geeft de tool aan of een indicator voldoet aan de eisen uit het Toetsingskader Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten 3.0.

Dertien stappen

De indicatortool, ontwikkeld voor het Zorginstituut Nederland, beschrijft in dertien stappen welke keuzes gemaakt moeten worden en welke methodologische afwegingen belangrijk zijn. De tool stipt bijvoorbeeld aan om alle relevantie perspectieven mee te nemen in het proces en om stakeholders te betrekken via een werkgroep.

Werksessessies

Zo zijn bijvoorbeeld de vier thema’s voor basisveiligheid in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg ontwikkeld in werksessies met zorgprofessionals en is die input de basis geweest voor de ontwikkeling van de thema’s. Deze basis leidde tot een lijst van verplichte en vrijwillige indicatoren waaruit zorgprofessionals en –aanbieders zelf kunnen kiezen.

Belang

De ontwerpers van de tool benadrukken dat informatie over de kwaliteit van zorg belangrijk is omdat de cliënt anders geen goede keuze kan maken, omdat zorgverleners geen inzicht krijgen waar verbeteringen moeten worden doorgevoerd en omdat verzekeraars niet gestimuleerd worden tot het inkopen van goede zorg.

Het overzicht van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten wordt beheerd door Zorginstituut Nederland in het Register.

De interactieve tool is te vinden op www.zorginzicht.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.