Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indigo: ‘Schaf eigen risico in basis-ggz af’

Redacteur Zorgvisie
Veel patiënten met psychische problemen kunnen het eigen risico niet betalen. Daardoor durven praktijkondersteuners bij de huisarts (POH-ggz) hen niet door te verwijzen naar de basis-ggz. Dat meldt ggz-aanbieder Indigo.
HuisartsenNZa-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Volgens Indigo ervaren de POH’s vanwege het eigen risico een drempel bij het doorverwijzen naar de basis-ggz en houden ze de patiënten in hun eigen zorg. Dat terwijl ze zelf denken dat de patiënten beter af zouden zijn als ze vanuit de basis-ggz begeleiding kregen van een verpleegkundig specialist of GZ-psycholoog. ‘Doordat er niet verwezen wordt, neemt de kans op klachten toe. Zo wordt de druk op de POH-ggz en de huisarts groter’, schrijft Indigo in een persbericht.

Afschaffen eigen risico
De ggz-aanbieder liet onderzoek doen onder 900 patiënten die wel in de basis ggz terecht zijn gekomen. Daaruit blijkt dat 88 procent van de patiënten met chronische psychiatrische problematiek stabiel blijft of verbetert. ‘Het eigen risico in de ggz zorgt er nu voor dat er wachttijden ontstaan bij de POH-ggz. Maar ook dat er te veel druk komt bij huisartsen en hun praktijkondersteuners door het vasthouden van patiënten die meer zorg nodig hebben’, waarschuwt Indigo, dat ervoor pleit om het wettelijk eigen risico in de basis-ggz helemaal af te schaffen. ‘Door tijdig door te verwijzen naar de basis-ggz nemen de wachttijden bij zowel de POH-ggz en specialistische ggz af. Dit draagt niet alleen bij aan betere zorg voor patiënten, maar ook aan een vermindering van de zorgkosten. Indigo blijft zich daarom hardmaken bij de overheid en verzekeraars voor het afschaffen van het eigen risico voor chronische patiënten.’      

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.