Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Informatie-uitwisseling gaat voor beroepsgeheim jeugdzorg’

Redacteur Zorgvisie
Als een jeugdbeschermer informatie vraagt, moeten artsen, psychologen en psychiaters die vanaf nu verplicht geven. Door een wijziging in de Jeugdwet gaat informatie-uitwisseling nu voor het beroepsgeheim.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het delen van informatie moet zelfs gebeuren als het beroepsgeheim daarvoor moet worden doorbroken, schrijft de Inspectie Jeugdzorg, want het belang van informatie-uitwisseling tussen jeugdbeschermers en andere hulpverleners binnen het gezin is groter. Maar jeugdbeschermers, de professionals die gezinnen begeleiden, mogen alleen om informatie vragen die noodzakelijk is om te weten als een kind onder toezicht moet worden gesteld. Het gaat dan om informatie die ervoor kan zorgen dat het kind zich beter ontwikkelt in een veiligere situatie. Tegelijkertijd hebben behandelaren het recht om uit zichzelf informatie te delen met de jeugdbeschermer van een gezin.

Regels in jeugdzorg
De wijziging in de wet moet de veiligheid van kinderen waarborgen en de inspectie verwacht dan ook van jeugdbeschermers dat ze gebruik gaan maken van de mogelijkheid om informatie op te vragen. Zo kan een jeugdbeschermer een psycholoog die een van de ouders behandelt, om informatie vragen over hoe die zich gedraagt. ‘De arts heeft het recht om uit eigen beweging de jeugdbeschermer te informeren over het functioneren van een ouder als dit een negatieve invloed heeft op de opvoeding van het kind, Hiervoor is geen toestemming van de patiënt nodig’, schrijft de inspectie. ‘Als een arts een verzoek om informatie krijgt van de jeugdbeschermer, is hij verplicht om hieraan medewerking te verlenen, ook zonder toestemming van de patiënt.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.