Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatieberaad Zorg: verder met Eenheid van Taal

Bert Bukman
Het is een belangrijk begrip in de zorg-ict: eenheid van taal. Het Informatieberaad Zorg heeft het RIVM en Nictiz gevraagd hiervoor nader onderzoek te doen. Tot 9 juli geldt een open consultatie.
Eenheid van taal
Fotolia

Eenheid van taal wordt als een belangrijke randvoorwaarde beschouwd voor het effectief uitwisselen van medische gegevens. Een voorbeeld is het gebruik van de medische term cystische fibrose, die ook wel wordt aangeduid als cystic fibrosis of taaislijmziekte. Zorgverleners weten dat het hierbij om een en dezelfde ziekte gaat, maar ict-systemen beschouwen het als drie verschillende aandoeningen.

Het Informatieberaad Zorg, een samenwerkingsverband van de sector en de overheid om de uitwisseling van medische gegevens op een hoger plan te tillen, pleit al langer voor eenheid van taal. Hiervoor is volgens het Informatieberaad nog een aantal stappen nodig. Daarom heeft het aan het RIVM en Nictiz gevraagd om hiervoor een beleidsnotitie met een bijbehorende roadmap op te stellen.

Suggesties verbetering

Bij het opstellen van deze beleidsnotitie zijn veel stakeholders geraadpleegd en zij hebben hun input geleverd. Tot 9 juli is het voor iedereen mogelijk om suggesties voor verbetering van de beleidsnotitie aan te dragen. Dit kan tijdens een open consultatie.

Na de verwerking van het commentaar uit de openbare consultatie, wordt de bijgewerkte notitie voorgelegd aan een nieuwe Architectuurboard en de Kerngroep van de Informatieberaad. Uiteindelijk moet de roadmap richtinggevend worden voor alle verdere besluiten die betrekking hebben op eenheid van taal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.