Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Ingreep pgb levert 300 miljoen minder op’

Mark van Dorresteijn
Het kabinet bespaart minder dan gedacht op het persoonsgebonden budget (pgb). Het plan van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS levert niet 900 miljoen, maar 600 miljoen euro op en kost 20.000 banen in de zorg. Dit staat in een notitie van het Centraal Planbureau (CPB), die vandaag wordt gepubliceerd.
'Ingreep pgb levert 300 miljoen minder op'

Het CPB rekende op verzoek van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer de effecten door van de herziening waarmee het kabinet in 2015 een kostenoverschrijding van 900 miljoen euro wil voorkomen.

Belofte

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een debat met de fractievoorzitters. Ze vindt dat de bewindsvrouw haar belofte dat iedereen die nu een pgb heeft ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, niet kan waarmaken. De kabinetsplannen kunnen maximaal 600 miljoen euro opleveren, maar dat kan alleen wanneer mensen minder zorg krijgen, aldus Sap, die deze plannen van tafel wil hebben.

Mantelzorgers zwaarder belast

Saps partijgenote Linda Voortman vindt het extra pijnlijk dat het CPB aangeeft dat de operatie 20.000 banen kost, waardoor de mantelzorgers zwaarder worden belast. Om de belofte om in de zorg 12.000 extra banen te realiseren na te komen, moet het kabinet daarom nu zorgen dat er 32.000 banen bij komen, meent Voortman.

Aanpassing plannen

Tamara Venrooy (VVD) vindt dat de staatssecretaris zo spoedig mogelijk uitleg moet geven. Ze sprak donderdagochtend op Radio 1 van heel ‘heftige’ informatie. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is ontsteld: “Kabinet heeft zich op een pijnlijke manier met pgb verrekend. Heeft nu maar één mogelijkheid: plannen aanpassen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Pgb-bemiddelaars worden ‘cliënt- ondersteuners’

Nog steeds groot verschil in berekeningen pgb

Amsterdamse wethouder uit kritiek op pgb-plannen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Ik lees veel over misbruik Echter ik heb nog geen enkel officieel onderzoek gelezen waaruit blijkt hoeveel misbruik er gemaakt wordt van het PGB.
    Wat ik wel weet naar dat is ook niet op basis van officieel onderzoek, dat er veel misbruik gemaakt wordt van de gelden die aan instellingen gegeven wordt om de zorg in natura te leveren. Wat te denken aan de hoge salarissen van de directies? De kosten die van de Zorg Zwaarte Pakketten ingehouden worden om te besteden aan functionarissen zoals, de kwaliteits-functionaris, de functionarissen die aangenomen zijn om de veranderingen in de ZZP te behandelen met de zorgkantoren, de secretaressen etc.
    Al dat geld wordt niet besteed aan directe zorg. Dus als de PGBs uitgebreid wordt en de gelden aan te instellingen wordt ingekrompen, kunnen we bezuinigen.Van de ZZP gelden komt gemiddeld 40-50% direct bij de zorgvrager terecht!! Hoezo misbruik!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees veel over misbreuk Echter ik heb nog geen enkel officieel onderzoek gelezen waaruit blijkt hoeveel misbruik er gemaakt wordt van het PGB.
    Wat ik wel weet naar dat is ook niet op basis van officieel onderzoek, dat er veel misbruik gemaakt wordt van de gelden die aan instellingen gegeven wordt om de zorg in natura te leveren. Wat te denken aan de hoge salarissen van de directies? De kosten die van de Zorg Zwaarte Pakketten ingehouden worden om te besteden aan functionarissen zoals, de kwaliteits functionaris, de functionarissen die aangenomen zijn om de veranderingen in de ZZP te behandelen met de zorgkantoren, de secretaressen etc.
    Al dat geld wordt niet besteed aan directe zorg. Dus als de PGBs uitgebreid wordt en de gelden aan te instellingen wordt ingekrompen, kunnen we bezuinigen.Van de ZZP gelden komt gemiddeld 40-50% direct bij de zorgvrager terecht!! Hoezo misbruik!

  4. het is een schande dat er misbruik van wordt gemaakt!ik heb de pgb hard nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen, waarom worden de mensen die er gebruik van maken niet gekeurd elk jaar? ik ben gehandicapt geworden voor de rest van mijn leven en wil graag zelfstandig blijven wonen!

  5. PGB over de kop gooien is een heel goed plan, en zijn te veel mensen die ten onrechte een PGB krijgen. Door GEEN geld te verstreken, maar zorg in natura scheid je al heel wat kaft v/d koren. Gooi alles maar op de schop…..en kijk wie echt zorg nodig heeft. een zorgverzekeraar kwam er al achter dat bij een Turks gezin 4 mensen ( vader, moeder, dochter en zoon) een PGB kregen ????

  6. Mevr Veldhuizen is hartstikke goed bezig. In mijn bekendenkring zitten twee mensen een heeft 8 maanden geleden een heupoperatie gehad, sjouwt met zware tassen maar heeft nog steeds pgb hulp; een ander verstuikt (u gelooft het niet) zijn pols en heeft al een jaar pgb hulp.
    Dat komt omdat die pgb instanties — vaak zzp — er geweldig mee gebaat zijn dat hun diensten (verdiensten is beter gezegd) LEKKER doorgaan
    Stuur nog wel een mailtje aan Mevr Veldhuizen

  7. Gaat het nu om banen? Volgens mij gaat het om de kwaliteit van zorg. Niet van de zorg. Maar gewoon zorg. Met “de zorg” wordt vaak bedoeld de geinstitutionaliseerd zorg. Daar zou meer geld naar toe moeten en daar zouden voorwaarden worden gesteld aan de inzet van middelen die nu vrijkomen door deze maatregel. Daar zijn vaak HKZ keurmerken of CAO of protocollen leidend. Maar wie bepaald nou wat echt kwaliteit is….. De gebruiker toch. Die kiest, als er al wat te kiezen valt, wat hem of haar het beste past binnen de mogelijkheden van zijn budget. Of is het de betaler (lees verzekeraar of zorgkantoor) die bepaald wat de kwaliteit van zorg moet zijn? In reactie op Khyra, wat zijn onprofessionele zorgaanbieders.
    Zijn dat in jouw optiek mensen die in een “markt” zijn gedoken? Of zou het ook kunnen zijn dat mensen graag “mee willen zorgen” maar buiten de boot vallen omdat we in Nederland de zorg overgeorganiseerd hebben. Mensen met het hart op de goede plek, misschien best zonder opleiding maar heel ervaringdeskundig of heel sensitief. Ik zou zeggen koester ze. En hoeveel mensen zijn juist niet ontsnapt uit het keurslijf van “de zorg”.
    Ik koester de parels die ongediplomeerd in het PGB van mijn zoon werken. Zijn PGB is een ZZP en dus zit ik in een comfort zone voor wat het PGB betreft, maar behalve de staatssecretaris zijn er meer mensen die ongenuanceerd zijn.

  8. Er moeten meer handen aan het bed? Hoe weerleg je dit feit nu. In haar antwoord op de berekeningen zij de staatssecretaris dat men de zorg niet moet gaan halen bij de reguliere zorgaanbieders. Mantelzorgers worden extra belast en wildgroei in onprofessionele zorgaanbieders groeit. Want daar zit een gat in de markt. Goedkoper tarief maar minder goede zorg. En als het te laat is mag de goed gevestigde zorgaanbieder het weer opknapper. De staatssecr. weet echt niet waar ze over praat of waar ze mee bezig is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.