Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspecteur-generaal Van der Wal over nieuwe IGZ veiligeidscampagne

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil het aantal vermijdbare doden dat in ziekenhuizen valt drastisch verlagen. Het vermijdbare dodental van 1.735 is volgens IGZ lager dan aanvankelijk werd gevreesd, maar toch vindt Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal het cijfer onaanvaardbaar, vooral omdat er iets aan gedaan kan worden.

“Het is goed dat we nu eindelijk cijfers hebben uit eigen Nederlands onderzoek en ons niet langer hoeven te baseren op buitenlandse studies”, zegt van der Wal.

Verkeersongelukken

“Internationaal gezien doet Nederland het relatief niet slecht”, zegt Van der Wal. “Maar toch is er geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Ter vergelijking: het aantal mensen dat dagelijks in ons land onnodig en dus vermijdbaar overlijdt door de wijze waarop we zorg verlenen in ziekenhuizen, is twee keer zoveel als door ongelukken in het verkeer. En daar besteden we jaarlijks dertig miljoen aan om dat sterftecijfer omlaag te brengen,” aldus Inspecteur-generaal Van der Wal.

Toepassen

De landelijke campagne om gezondheidsschade (sterfgevallen en blijvende gezondheidsschade) omlaag te brengen bestaat uit het in alle ziekenhuizen toepassen van een aantal bewezen effectieve verbeterinterventies. Van der Wal : “Aangetoond is dat veel ziekenhuisinfecties te voorkomen zijn door consequent de infectiepreventierichtlijnen toe te passen, die we allang kennen. Ook het normaal toepassen van richtlijnen om longontstekingen te voorkomen bij beademingspatiënten op de intensive care voorkomt veel onnodige sterfte.”

Vrijblijvendheid

De tijden van vrijblijvendheid zijn volgens Gerrit van der Wal voorbij: “De inspectie gaat handhaven. De IGZ heeft patiëntveiligheid al een aantal jaren als prioriteit nummer één op haar lijstje staan, dat zal de komende jaren nog duidelijker zichtbaar worden.” (ANP)

Lees ook:

Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.