Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie en NZa willen wettelijke norm voor goed bestuur

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De toezichthouders IGJ en NZa kunnen onvoldoende optreden tegen belangenverstrengeling en het weglekken van zorggelden. Ze willen daarom een wettelijke norm voor integere en professionele bedrijfsvoering. Met boetes en aanwijzingen willen de IGJ en de NZa kunnen handhaven.
Toezicht
Illustratie: Erhui1979/Getty Images/iStock
Premium

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. “De toezichthouders IGJ en NZa kunnen onvoldoende optreden tegen belangenverstrengeling en het weglekken van zorggelden.” Dat wordt gesuggereerd, maar is dit waarheid?

   In het bestuursrecht is sprake van een algemene set geschreven en ongeschreven spelregels waaraan de overheid geacht wordt zich te houden. Deze spelregels worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur genoemd. Tot deze regels behoort bijvoorbeeld het verbod op vooringenomenheid dat is opgenomen in artikel 2:4 Awb.

   Wat heeft dit met het bestuur van een zorginstelling te maken?

   In publicatie N0. 87 van januari 2014 spreekt de Adviesraad Internationale Vraagstukken van ‘Standaarden voor de rechtsstaat’. Op grond van een analyse van nationale en internationale juridische instrumenten, opvattingen van academici en rechters, komt de Venetië Commissie tot de overtuiging dat er niettemin consensus bestaat over de standaarden van de rechtsstaat. Tot deze elementen behoort LEGALITEIT.

   “Legaliteit (voorrang van de wet): zowel individuen als publieke en private gezagsdragers moeten zich conform de wet gedragen. Gezagsdragers mogen
   alleen handelen op basis van een toegekende bevoegdheid en moeten binnen de
   beperkingen van de bevoegdheid handelen. Legaliteit impliceert ook dat niemand
   gestraft kan worden tenzij deze persoon de wet heeft geschonden. Overtredingen
   behoren te worden bestraft.”

   Als individu onderzoek ik in minder dan twee jaar, zonder scholing, het staatsbestel en de diverse aspecten van het staatsrecht. Daarin ben ik verder dan ‘officials’ die daarin een jarenlange opleiding hebben gehad. Ik vraag mij dan ook af, wat deze ‘professionals’ al die tijd hebben gedaan.

   Als individu maakt het mij niet uit, dat ‘koplopers’ al geruime tijd geleden ver achterop zijn geraakt. De vraag is dan ook: “Waar heeft u uw diploma gehaald?” Die is klaarblijkelijk niets waard! Pech voor u, anderen zullen weldra het roer (bestuur) overnemen.

   Groet,

   Lambert Speelman

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.