Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Inspectie sleept microbiologen Maasstad voor de tuchtrechter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de gezondheidszorg dient een tuchtklacht in tegen drie medisch microbiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.
Inspectie sleept microbiologen Maasstad voor de tuchtrechter

Dat laat de igz vandaag weten bij de presentatie van een rapport over de KlebsiellaOxa-48 infecties vorig jaar.

Onverantwoordelijk

De Inspectie laat de verantwoordelijkheid van de medisch microbiologen zwaar wegen. Zij hebben ‘de taak om te zorgen voor effectieve infectiepreventie en in te grijpen als dat nodig is’. Alle artsen-microbioloog waren op de hoogte van de Klebsiella-uitbraak maar reageerden niet adequaat op het toenemende aantal besmette patiënten. Zij spraken elkaar niet aan op hun verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen en zochten onvoldoende hulp van boven en van buiten, zo stelt de Inspectie.

Onveilig voor patiënten

In het rapport verwijt de Inspectie zowat het hele ziekenhuis een loopje te hebben genomen met de veiligheid van patiënten. Bestuurder Paul Smits maar ook de raad van toezicht hadden te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De directieraad en zorgmanagers kwamen te laat en onvoldoende in actie. Medisch specialisten en verpleegkundigen namen hun verantwoordelijkheid niet, spraken elkaar niet aan en werkten ook niet samen om de uitbraak te beteugelen en nieuwe infecties te voorkomen. Zij waren bekend met de aard en omvang van de uitbraak en hebben daarom volgens de inspectie patiënten aan grote risico’s blootgesteld. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Inspectierapport ‘Falen infectiepreventie in het Maasstad Ziekenhuis verwijtbaar’

Inspectie verder in het nauw

5 REACTIES

 1. Je gaat je toch niet druk maken om 28 doden en 207 geinfecteerden in het Maasstad Ziekenhuis. Waarom zou u dat doen als de ZORG-bewindvoerder Paul Smits dat al helemaal niet doet. Die had en heeft de steun van het ziekenhuis, want anders zit het ziekenhuis met een gigantische claim; zelfs de rechters hebben (tegen een dikke vergoeding) de opdracht daar aan mee te doen; vandaar dat ze er 25 uit geluld hebben (tenslotte is 3 financieel nog wel te overzien). En Smits is zo doortrapt dat hij van de bescherming van het ziekenhuis en de rechters gebruikt maakt door te zeggen: “Als jullie mij zo goed vinden, dan pak ik toch een ander baantje dat 4x de Balkenende-norm oplevert in plaats van 3x. (wat is het toch fijn dat je bij vrijheid van meningsuiting gewoon de waarheid kunt zeggen). Maar Paul zou Paul niet zijn als hij niet veel verder ging. Als dadelijk zijn ouders of directe gezinsleden in aanmerking komen voor een zorginstelling, zegt Paul: “Nee dat gebeurt niet, niet in zo’n ghetto, mijn moeder krijgt een particuliere verpleegster voor overdag en een voor ’s nachts. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder dadelijk opgenomen wordt in Zorgpartners Friesland en vergeten wordt op het toilet of uitgedroogd de pijp aan maarten geeft (lees de Telegraaf van 8 mei), terwijl ze nog best 15 jaar had kunnen leven. Dat heeft Paul afgekeken van ex-minister van der Hoeven; die had 2 verpleegsters voor haar man en nog iemand die er mee ging wandelen, tenslotte had die 50.000 euro pgb, bij een salaris van meer dan een half miljoen. Dames en heren, wie wil er nu niet in de zorg werken. Doe als Paul en je kostje is gekocht

 2. Lees alle reacties
 3. Nee het is geen schijnvertoning, zeker niet. Het rapport is zeer lezenswaardig. Ik pleit voor een patientversie, die goed leesbaar is voor de gemiddelde patient. Waarom? Omdat zij de getroffenen zijn. Ik denk dat de patient een andere kijk op de zaak heeft. De patient kijkt naar de hoofdbehandelaar. De patient kent de microbioloog niet eens! Daarom zou mijn aanbeveling zijn om het hoofdbehandelaarschap aan te scherpen. Helaas doet de inspectie dat niet.

 4. Wat een schijnvertoning.
  Er is toch niemand die erin gelooft dat die artsen van het tuchtcollege hun collega’s meer dan een waarschuwing zullen geven?!?
  En in het slechtste geval verknalt IGZ de zaak en worden alle klachten ongegrond verklaard.
  Uiterst triest voor de slachtoffers!

 5. De RvT lijkt hier goed weg te komen. IGZ constateert dat de RvT kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid niet tot haar
  primaire taakopvatting rekende. Als gevolg rekende de bestuurder dit ook niet tot zijn taak en was er geen cultuur van veiligheid in het ziekenhuis. Dat is geen klein verwijt, maar het leidt niet tot meer dan een verzoek om in de toekomst deze verantwoordelijkheid wel op te pakken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.