Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Interim zorgmanagers richten zich op buitenland’

Een groot deel van de interim managers in de gezondheidszorg zegt vanwege de economische malaise bereid te zijn zich voor langere tijd te verbinden aan opdrachtgevers buiten Europa. Dit concluderen Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit op basis van de Interim Index, een periodiek onderzoek naar ontwikkelingen in de markt voor tijdelijk management.
‘Interim zorgmanagers richten zich op buitenland’
Foto: Stockxchng

In het onderzoek geven 675 interim managers hun visie op hoe de markt voor interim management zich in de eerste helft van 2013 ontwikkelt. De respondenten zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer. Van hen was 63 procent in de gezondheidszorg werkzaam.

Buiten Europa
Uit het onderzoek blijkt dat het zelfstandig ondernemerschap van interim managers gebukt gaat onder de economische teruggang. Bijna een kwart geeft aan dat het werven van opdrachten steeds moeilijker is. Ook de financiële onzekerheid waarmee zij worden geconfronteerd, eist haar tol. Dit heeft volgens de onderzoekers onder meer tot gevolg dat 43 procent bereid is zich voor langere tijd te verbinden aan opdrachtgevers buiten Europa. Bovendien richten zij hun pijlen op een langdurige verbintenis met een organisatie, de zogenaamde flexibele schil. Een klein deel kan zich veroorloven autonoom te blijven opereren.

Vast contract
Het is volgens de auteurs niet zo dat meer interim managers werkzaam in de gezondheidszorg een vast dienstverband verkiezen boven een bestaan als zelfstandig ondernemer. Integendeel: de zorg is de sector waar de grootste groep tijdelijke managers – 72 procent – zegt zelfstandig te willen blijven wanneer hen een vast dienstverband wordt aangeboden. Een half jaar geleden gold dit nog voor 67 procent. Wel besteden zij veel minder tijd aan acquisitie ten opzichte van de andere sectoren. Verrassend is dat interim managers in de gezondheidszorg –  43 procent – bereid zijn voor langere tijd – tussen drie en vijf jaar – opdrachten buiten Europa te accepteren. Wel is hun aantal minder groot dan van vakgenoten in andere branches.

Avontuur
‘De vraag is of vooral het avontuur deze groep interim managers aanspreekt of dat de economische malaise hen dwingt hun blikveld te verruimen’, zegt Piet Hein de Sonnaville, partner van Atos Interim Management. ‘Feit is wel dat in het buitenland veel kansen liggen voor de groep die zich niet wil binden. Naar verwachting wordt dit een trend en gaan met name interim professionals ouder dan 50 jaar – die meestal niet zijn verbonden aan een organisatie – hun vleugels vaker buiten Europa uitslaan. We zien dat vooral interim professionals uit de industriële sector – 58 procent – en de financiële sector – 57 procent – bereid zijn deze stap te wagen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.