Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Internetdokter vindt weinig aftrek

Mark van Dorresteijn
Slechts twee procent van de mensen die internet gebruiken voor gezondheidsinformatie heeft een internetdokter geraadpleegd. Ook het raadplegen van de eigen arts via internet is nog niet ingeburgerd. Zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Nivel onder 808 panelleden.
Internetdokter vindt weinig aftrek
Foto: ANP - Koen Suyk

Van de mensen die internet gebruiken voor gezondheidsinformatie geeft 15 procent aan dat het mogelijk is om via internet hun huisarts, specialist of apotheker een vraag voor te leggen. Maar slechts een op de tien heeft daar gebruik van gemaakt. Van degenen die hun arts hebben geraadpleegd zegt 67 procent na dat bezoek op internet wel eens naar extra informatie over hun gezondheidsklachten te hebben gezocht. Maar slechts 13 procent geeft aan dit vaak of altijd te doen.

Controle van huisarts

Vijftig procent van de mensen die internet gebruiken voor gezondheidsinformatie zegt wel eens op internet gecontroleerd te hebben of de diagnose van hun huisarts klopt. Tien procent geeft aan dit vaak of altijd te doen.

Het onderzoek

Een deel van de resultaten is vorig jaar al gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap. ‘Na die publicatie bleek er veel vraag naar de uitkomst van dit onderzoek. Op verzoek van beroepsbeoefenaren in de zorg en beleidsmakers zijn daarom alle onderzoeksresultaten uitgeschreven en vastgelegd in een tabellenboek’, zegt Nivel-onderzoeker Margreet Reitsma.

1 REACTIE

  1. De vraag is of 2% weinig genoemd mag worden. Ik ken het onderzoek niet, maar hoeveel mensen weten daadwerkelijk of hun huisarts deze optie te bieden heeft? Er zijn talloze sites waar deze mogelijkheden geboden worden (zelfs door zorgverzekeraars), maar de aanloop is doorgaans beperkt doordat men nauwelijks of niet gewezen wordt op het bestaan van dergelijke voorzieningen. De vraag is of de titel recht doet aan de uitkomsten van het onderzoek? Want: hoeveel procent van alle respondenten die heeft gemeld te weten van deze voorziening, heeft hier wel eens gebruik van gemaakt? Het percentage is dan hoger, schat ik zo.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.