Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intieme ic-broeder krijgt nieuwe kans

Een intensivecareverpleegkundige die vorig jaar op staande voet is ontslagen wegens te ver gaande intimiteiten met een patiënte, werkt nu als uitzendkracht in ziekenhuizen door het hele land. Volgens uitzendbureau en werkgevers verdient hij een nieuwe kans.

In bed gekropen

De verpleegkundige was werkzaam in ziekenhuis De Lievensberg in Bergen op Zoom. Vorige week meldde de Telegraaf dat de ic-broeder in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland werkte. Aanleiding van zijn ontslag was de klacht van een patiënte die zei dat hij bij haar in bed was gekropen, dronken was geweest met medicijnen had geëxperimenteerd.

Grensoverschrijdend

Volgens de ic-broeder probeert de patiënte hem zwart te maken. De rechter stelde de Lievensberg echter in het gelijk en noemde het gedrag van de verpleegkundige “in hoge mate onprofessioneel.” Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde professioneel grensoverschrijdend gedrag, maar de intimiteiten die de vrouw noemde, zijn niet aangetoond. Inmiddels is de zaak aangemeld bij het Medisch Tuchtcollege.

Twijfel

Hoewel medisch directeur Van der Velden van het Van Weel Bethesda sterk twijfelt aan de beweringen van de patiënte ziet hij onder druk van de publiciteit voorlopig af van de diensten van de verpleegkundige. Hij wil eerst de uitspraak van de tuchtrechter afwachten. Van der Velden: “Er zijn grenzen overschreden maar of dat een beetje is of heel ver staat niet vast. Maar laat duidelijk zijn: ik wil hier natuurlijk geen seksueel gedevieerden aan het bed.”

Referenties checken

Het Van Weel Bethesda heeft geen tijd om haar uitzendkrachten na te trekken. Uitzendpersoneel is immers snel nodig. Van der Velden: “Wij verwachten van uitzendbureaus dat zij dat doen en dat zij ons belangrijke feiten mededelen.”

Ronald Stam, algemeen directeur van het betreffende uitzendbureau Continue Care, erkent geen referenties te hebben opgevraagd. Stam: “Wij checken altijd het BIG-register maar vragen niet altijd na bij de ex-werkgevers. Collega’s geven vaak een beter beeld van iemand. In dit geval waren zijn collega’s allemaal bijzonder positief.” Stam zegt het Van Weel Bethesda ziekenhuis bewust niet tot in de details heeft ingelicht omdat hij de ic-verpleegkundige een eerlijke kans wilde geven.

Overal in Nederland

Ondertussen werkt de verpleegkundige naar volle tevredenheid op intensive care afdelingen door heel Nederland. Naar aanleiding van de berichtgeving in de kranten, heeft Continue Care alle opdrachtgevers ingelicht. Tot nu toe heeft slechts één ziekenhuis het contract opgezegd. Stam: “Wat moet je? In heel Nederland is een gigantisch tekort aan intensive care verpleegkundigen.”

(ZorgVisie-Carina van Aartsen )

Lees ook:

Klink bekijkt uitbreiding tuchtrecht en hogere schadeclaims

Ruim 1000 klachten tegen medici

Kwart zorgpersoneel kampt met pesterij

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.