Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invallen in Rotterdam om miljoenenfraude pgb

De directie Opsporing van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft onder leiding van het Functioneel Parket, drie verdachten aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) voor naar schatting twee miljoen euro. Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus. Een zorgverzekeraar deed aangifte. Dit meldt de Inspectie SZW.
Invallen in Rotterdam om miljoenenfraude pgb

De Inspectie SZW heeft tien woningen en bedrijfspanden in Schiedam, Rotterdam en Roosendaal doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op diverse vermogensbestanddelen, zoals bankrekeningen en vier auto’s omdat misdaad niet mag lonen. Tevens zijn er vuurwapens en munitie aangetroffen. Het totale wederrechtelijke voordeel voor de verdachten wordt voorlopig geschat op minimaal twee miljoen. Onderzoek hiernaar loopt nog en dit bedrag kan nog toenemen.

CIZ

Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus die vermoedelijk minder zorg leverden dan verantwoord werd of zij leverden geen zorg. De pgb-indicaties, afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), werden mogelijk door frauduleuze handelingen onterecht verstrekt dan wel opgehoogd. Daarnaast bestaat het vermoeden dat er sprake was van fictieve arbeidsovereenkomsten met zorgverleners uit Turkije. Op basis van deze arbeidsovereenkomsten werden de partners van zorgverleners naar Nederland gehaald.

Budgethouders

Het vermoeden is dat de zorgbureaus samen met de budgethouders een pgb hebben aangevraagd. Sommige budgethouders werden door de zorgbureaus buiten spel gezet waardoor deze budgethouders geen zicht hadden op hun pgb. Onderzocht wordt in hoeverre de budgethouders op de hoogte waren van de ten onrechte verantwoorde zorg.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.