Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Invoering zzp’s gaat te snel’

GGZ Nederland vindt de invoering van zorgzwaartebekostiging in de zorg te snel gaan. Het hoge tempo van de doorvoering van zorgzwaartepaketten (zzp’s) en de bijbehorende herverdeling van budgetten zal bij sommige instellingen voor grote problemen zorgen. Dat zegt GGZ Nederland directeur Jos de Beer.
‘Invoering zzp’s gaat te snel’

De grote koepels in de care overleggen momenteel met het ministerie van VWS over de invoering van zorgzwaartebekostiging. Volgens De Beer vindt de herverdeling van budgetten in een te korte periode plaats. Bij de invoering van zzp’s krijgen instellingen niet meer een vast tarief voor iedere cliënt maar is het tarief variabel, afhankelijk van de zorgzwaarte. “Een te snelle omschakeling heeft voor sommige instellingen grote gevolgen. Er zitten uitschieters tussen de zorgaanbieders die door de invoering van zzp’s tien procent meer of minder budget krijgen. Als deze omslag binnen een paar jaar plaatsvindt, is het heel moeilijk voor deze organisaties daarmee om te gaan.” Volgens De Beer kunnen instellingen beter met de omschakeling omgaan wanneer de invoering ervan over een langere periode plaatsvindt. Zoals vier of vijf jaar in plaats van twee jaar.

Zorgverzekeraars

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zit ook aan tafel bij de onderhandelingen. ZN wil volgens woordvoerder Maike Krommendijk juist wel haast maken met de invoering. “Wij willen de herverdeling niet uitrekken zoals GGZ Nederland voorstaat. Wij willen de juiste gelden zo snel mogelijk op de juiste plaats krijgen en daarmee dit jaar een forse slag maken.” Instellingen die in de problemen komen, kunnen volgens Krommendijk rekenen op tijdelijke oplossingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Strengere eisen voor aanleveren gezamenlijke zzp

Argwaan over beslisregels bij zzp’s

Marleen Barth nieuwe voorzitter GGZ Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.