De staatssecretaris reageert met het “nader rapport inzake de verzekering van zorg voor mensen in de Wet langdurige zorg” op de kritiek die de Raad van State eind januari had op het wetsvoorstel. Van Rijn benadrukt dat ‘de meest kwetsbare mensen het recht op een plaats in een instelling houden, als thuis wonen niet meer gaat’. Verder stelt de bewindsman duidelijk dat ‘de inzet van de sociale omgeving geen verplichtend karakter heeft’. Van Rijn trekt in de rapportage een scherpere grens tussen de Wmo en de Wlz (Wet langdurige zorg). De Raad van State had kritiek op de onduidelijkheden, onder andere over het meewegen van mantelzorg bij indicaties geconstateerd.
Mantelzorg
Lees ook het bericht op vaksite Zorg en Welzijn over de resultaten van een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers: gemeenten moeten mantelzorgers intensiever betrekken bij de toewijzing van de zorg aan degene die zij ondersteunen.

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?