Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IPPZ vergroot gebruik van e-health

Sarah Berends
GGZ Centraal heeft duizend actieve gebruikers in de online behandelomgeving ‘mijnTherapie’ van IPPZ. Arkin is die grens al gepasseerd en stevent af op vijftienhonderd actieve gebruikers.
IPPZ vergroot gebruik van e-health

Opschaling van de online hulpverlening gaat niet zonder slag of stoot. Afhankelijk van de organisatie zijn er diverse oorzaken die een succesvolle opschaling belemmeren, volgens IPPZ. Zoals het aanleren van een nieuwe werkwijze. Veel zorgorganisaties vinden dat zorg via internet bijdraagt aan betere zorg en een efficiënte zorgverlening. Desondanks hebben ze e-health op kleine schaal uitgerold.

Bottom-up

Matthijs Jantzen, projectleider e-health bij GGZ Centraal, verklaart het succes: ‘We hebben gekozen voor een bottom-up aanpak, waarbij behandelteams invloed hebben op het samenstellen van online opdrachten. En we betrekken onze cliënten zo vroeg mogelijk bij het ontwikkelproces, zodat vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd kan worden.’ Door cliënten te betrekken voelen zij zich verantwoordelijk voor hun herstel of omgang met de ziekte. ‘De cliënt kan aangeven welke informatiebehoefte hij heeft en welke vorm van informatieoverdracht het beste werkt. De combinatie van online behandeling met face-to-face contact werkt goed. Cliënten kunnen op een zelfgekozen tijdstip en plaats online aan hun behandeling werken. De band tussen cliënt en behandelaar wordt door e-health versterkt doordat ze regelmatig contact hebben. En bij de face-to-face sessies zijn cliënten beter voorbereid omdat ze thuis al gestructureerd aan de slag zijn gegaan’, licht Jantzen toe.

IPPZ

IPPZ is opgericht in 2009 door Joris Moolenaar en Frank Kraaijeveld vanuit de gedeelde visie dat er een eenvoudige, schaalbare e-health oplossing moet komen voor GGZ-instellingen, ziekenhuizen en huisartsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.