Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Isala klinieken krijgen definitief 440 miljoen lening

Redactie Zorgvisie
Ruim 440 miljoen kregen de Zwolse Isala klinieken los als lening voor de nieuwbouw. Een consortium van de Rabobank, Bank Nederlandse Gemeenten en Fortisbank stellen het geld beschikbaar. Vandaag zijn de handtekeningen gezet.
Isala klinieken krijgen definitief 440 miljoen lening

Aan de lening van 442,5 miljoen hangt wel een fors prijskaartje. Isalabestuursvoorzitter Marjanne Sint: “Wij zien ons geconfronteerd met een liquiditeitsopslag van rond de twee procent. Dat heeft alles te maken met de krapte op de kapitaalmarkt.”

Consortium afgehaakt

In eerste instantie deden de Isala klinieken nog zaken met twee bankenconsortia. Maar het consortium van ING, ABN AMRO en Deutsche Bank haakte vorig jaar af door de kredietcrisis. Marjanne Sint: “Daardoor kregen wij te maken met veel kritischer krediet-comités. Wij hadden met groot optimisme gedacht dat we op 1 december vorig jaar de financiering rond zouden hebben. Die datum is een aantal keren naar achteren verschoven.” Uiteindelijk kwam de definitieve bieding van het consortium onder aanvoering van de Rabobank op 24 mei jongstleden binnen. Daarmee heeft Sint het nieuwbouwproces definitief kunnen vlottrekken. Bij haar aantreden als bestuursvoorzitter in 2007 legde zij het project stil vanwege financieringsproblemen.

Goede businesscase

Waar andere ziekenhuizen faalden, slaagden de Isala klinieken er in een lening te krijgen voor een opvallend hoog bedrag. Bovendien zonder garantstelling door de overheid of het Waarborgfonds. Dat komt door de goed onderbouwde businesscase, zegt Sint: “Onze businesscase is niet gebaseerd op te optimistische verwachtingen over de ontwikkeling van de productie. Wij hebben ons niet rijk gerekend. We zijn uitgegaan van een behoedzaam groeiscenario, dat gelijke tred houdt met de demografische groei in de regio.” Directievoorzitter Trudy Huisman van Rabobank IJsseldelta ziet ook positieve gevolgen van de nieuwbouw voor de omgeving van het ziekenhuis. “Het bouwproces zal een impuls geven aan de economische activiteiten in de regio. Dit betekent dat ook ondernemers in deze regio zullen profiteren van deze investering. En daar heeft de economie baat bij.”

D2B

Anderhalve week geleden gaven de Isala klinieken de opdracht voor de nieuwbouw aan consortium Design to Build, dat onder leiding staat van BAM Utiliteitsbouw. Het nieuwe ziekenhuis wordt met een vloeroppervlakte van 108.000 vierkante meter een van de grootste niet-academische ziekenhuizen in het land. Met de nieuwbouw is een bedrag gemoeid van 210 miljoen euro. De rest van de 442,5 miljoen wordt gebruikt voor al gemaakte sloopkosten, de bouw van de parkeergarage, aanschaf van inventaris en de aankoop van aanpalende panden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Bouwende ziekenhuizen raken in de knel

Isala Klinieken gaan over tot nieuwbouw

Isala klinieken schrappen 400 banen

Marjanne Sint: ‘Ik ben natuurlijk wel een baasje’

Isalaklinieken vinden bouwpartner

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.