Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isala praat met kinderraad over ziekenhuiszorg

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Volwassenen kunnen al een aantal jaren in de cliëntenraad meepraten bij Isala. Nu zijn ook de jongere patiënten van het Vrouw-kindcentrum aan de beurt. Vanaf april start Isala in Zwolle een kinderraad die meedenkt over ziekenhuiszorg.
Isala
Foto: Isala

De jonge patiënten kunnen meepraten over alles wat ze bezig houdt in het ziekenhuis. Zaken waarover de kinderraad met Isala besluit, worden uitgevoerd aldus initiatiefneemster en kinderarts Daniëlle Martens.

Deelname kinderraad

Martens zoekt voor de kinderraad 10 kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Het betreft een groep chronische patiënten met een diversiteit aan diagnoses. ‘Wij willen graag een goede vertegenwoordiging van al onze patiënten’, vertelt de kinderarts. Van die 10 plekken worden er 2 beschikbaar gesteld voor broertjes of zusjes van een patiënt. Voorwaarde is dat de deelnemers ervaring met zorg hebben.

Meebeslissen over Isala

De kinderraad wil drie keer per jaar bij elkaar komen om te praten over de zorg, de inrichting van de kamers, de wachttijden en het eten. De dokters en verpleegkundigen vragen de kinderen om advies bij vragen over onderwerpen. ‘Het wordt een serieuze raad waar wij echt naar luisteren’, aldus Martens.

Niet het enige ziekenhuis

Isala is niet het eerste ziekenhuis met een kinderraad. Zo werken het UMC Utrecht en Willemina Kinderziekenhuis met een soortgelijke raad. Isala wil door de enthousiaste verhalen ook starten. ‘Kinderen vinden het leuk om te doen. Dankzij hun adviezen sluit de zorg beter aan, waardoor de kwaliteit van zorg stijgt’, aldus Martens.

De kinderraad bestaat uit tien leden en één voorzitter. De kinderen kunnen zich aanmelden via de website van het ziekenhuis en hebben een maximaal termijn van twee jaar.