Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

It governance: ‘Het gaat erom dat de business meer grip krijgt op de it’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op donderdag 5 november een congres over it governance en it alignment. Jaap Bloem, senior analist bij Sogeti/VINT, schreef samen met Menno van Doorn een boek over it governance: ‘Realisten aan het roer. Naar een prestatiegerichte besturing van IT.’ "Op een gegeven moment moet je er gewoon een stuur op zetten."

Wat is it governance?

“It governance is afgeleid van de Trias politica van Montesquieu, het gaat over bestuur, verantwoording en toezicht op de inzet van ict.”

Waarom is it governance noodzakelijk?

“De noodzaak van it governance komt op een gegeven moment naar boven als de it-vraagstukken steeds complexer worden, als de ict steeds meer verweven raakt met de organisatie. Op een gegeven moment moet je er gewoon een stuur op zetten.”

Hoe doe je dat?

“Het begint met het bijeen brengen van alle belanghebbenden in een organisatie. Bijvoorbeeld in een soort governance board. Hoe zo’n governance structuur er precies uit komt te zien, dat kan per organisatie verschillen. Het gaat erom dat de business meer grip krijgt op de it.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.