Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

It takes two to tango (dossier 2006)

De thuiszorg krabbelt op. De gehandicaptenzorg produceert op volle toeren. Ziekenhuizen schrijven rode cijfers. En de opmars van gemengde bedrijven is onstuitbaar. ZorgVisie presenteert de Top-100 van grootste zorgaanbieders, samengesteld door PricewaterhouseCoopers.
It takes two to tango (dossier 2006)

Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is voor het derde jaar op rij de grootste zorgaanbieder van Nederland. In 2005 is de omzet met 7,8 procent gestegen naar 792 miljoen euro, met een marge van 0,5 procent. Werkverband De Open Ankh neemt positie 2 weer over van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het werkverband groeit met 16,1 procent en 101 miljoen euro ruim twee keer zo hard naar 729 miljoen. Dat is grotendeels te danken aan de consolidatie van de Haagse aanbieder van gehandicaptenzorg De Compaan.

De gezamenlijke jaaromzet van de honderd grootste zorgaanbieders is gestegen van 18,2 miljard euro in 2004 naar 19,8 miljard euro in 2005. Totale omzetgroei: ruim 8,5 procent. Het gezamenlijk eigen vermogen is met 21,9 procent opgelopen van 1,6 miljard naar ruim 2,0 miljard euro.

Armoede thuiszorg, verpleging en verzorging

Er staan evenals vorig jaar nog maar drie thuiszorgorganisaties (die meer dan 70 procent van hun omzet in die branche maken) in de Top-100. Zij hebben het moeilijk. De Rotterdamse Zorggroep STR slaagt erin om vijf miljoen omzet terug te pakken van de negen miljoen die in 2004 verloren gingen. Amsterdam Thuiszorg repareert 1,6 miljoen van de zes miljoen omzetderving in 2004. Icare levert 15 miljoen omzet in en noteert onder de streep een verlies van 4,5 miljoen, na de rode cijfers van 2,1 miljoen vorig jaar. De eigen vermogens (STR 11,1 procent; Icare 7,1; Amsterdam Thuiszorg 5,4) kunnen niet tippen aan die in andere deelsectoren. Zelfs in de armlastige verpleging en verzorging scoren de drie rijkste aanbieders boven de 11 procent.

Voor grote aanbieders van uitsluitend of overwegend verpleging en verzorging is 2005 ook geen best jaar geweest. De zes instellingen die nog in de Top-100 staan, boeken weliswaar enkele procenten omzetgroei maar zakken allemaal op de ranglijst. En niet één aanbieder van thuiszorg of van verpleging en verzorging kan zich melden bij de grootste omzetgroeiers.

Antwoord: fusie en nog eens fusie

‘Fuseren’ is nog altijd het meest gegeven antwoord op de vraag hoe een steviger marktpositie te bereiken. Nieuwe verbintenissen blijken heilzaam voor de omzetcijfers en de resultaten. Er duiken tal van nieuwkomers op in de Top-100. Lees de analyse verder in onderstaand attachment.

Klik hier om de analyse van de Top-100 van 2005 te lezen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.