Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jaarrekeningen ggz in 2017 weer normaal’

Redacteur Zorgvisie
De geestelijke gezondheidszorg werkt er samen met zorgverzekeraars hard aan om de jaarrekeningencyclus volgend jaar weer te normaliseren. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
GGZ-jaarrekeningen-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Ggz-instellingen kregen voor het inleveren van hun jaarrekening over 2015 nog tot 1 december dit jaar uitstel. Die deadline moet haalbaar zijn, meldt Schippers in haar brief. Dat komt vooral doordat GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afspraken hebben gemaakt over de controles voor 2014. ‘Over de controles over 2015, 2016 en 2017 hebben in september overleggen plaatsgevonden. In die overleggen hebben verzekeraars en zorgaanbieders vorderingen gemaakt’, meldt de minister nu. De overleggen moeten op 14 november worden afgerond, waardoor er nog voor het eind van het jaar afspraken moeten zijn voor de controles over 2015, ’16 en ’17.

Horizontaal toezicht ggz
Aanbieders van geestelijke gezondheidszorg hebben bij minister Schippers aangegeven dat ze de administratieve lasten die bij de controles komen kijken nog wel te hoog vinden. ‘Nu moeten instellingen en hun accountants vaak nog alle zeilen bijzetten om de betreffende onderzoeken tijdig af te ronden. Efficiëntere controles verlagen de administratieve lasten en maken ook de tijdige deponering van toekomstige jaarrekeningen makkelijker’, schrijft Schippers. Daarom wordt er in de ggz toegewerkt naar horizontaal toezicht. ‘Zorgaanbieders en zorgverzekeraars willen geleidelijk toewerken naar de situatie waarbij zorgaanbieders die hun interne aantoonbaar goed op orde hebben, minder zwaar gecontroleerd worden. Het tempo waarin dat gebeurt is onderdeel van gesprek in de overleggen over 2015, 2016 en 2017.’ Schippers laat weten dat ze zelf nauw betrokken blijft bij de ontwikkelingen, om toe te zien of de afspraken ook daadwerkelijk tot stand komen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.