Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jan de Vries hield informatie achter’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het ActiZ-bestuur zegt onvolledig geïnformeerd te zijn door oud-ActiZ-directeur Jan de Vries rond de aanvaring met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
jandevries400.jpg
Oud-ActiZ-directeur Jan de Vries.

Dat was de aanleiding voor zijn gedwongen vertrek vrijdag 15 oktober.

Excuses
Het ActiZ-bestuur besloot op de extra algemene ledenvergadering op 26 september dat verpleeghuizen niet langer kwaliteitsinformatie zouden opsturen naar de IGZ. Het besluit van ActiZ kwam via Zorgvisie naar buiten en leidde tot Kamervragen.  In het Kamerdebat op 14 oktober zei staatssecretaris Martin van Rijn van VWS dat ActiZ aan hem excuses had gemaakt over de boycot van de IGZ. Een dag na het debat kwam het tot een breuk tussen directeur Jan de Vries en het bestuur van ActiZ. De Vries is ruim negen maanden directeur geweest van ActiZ.

ActiZ: onvolledig geïnformeerd
Het bestuur neemt De Vries kwalijk onvolledig te zijn geïnformeerd door hem over het geschil met de IGZ. Dat staat in een toelichtende mail van ActiZ-voorzitter Guus van Montfort aan de bestuurders van verpleeghuizen. Van Montfort maakt onderscheid tussen een harde lijn qua inhoud en qua proces tegenover de IGZ. Het bestuur houdt vast aan de harde lijn qua inhoud: ActiZ wil nog steeds af van de afvinklijstjes en vindt dat er een kwaliteitskader moet komen waar de dialoog tussen cliënten, hun naasten en de zorgprofessionals het uitgangspunt vormt. Maar als het gaat om het proces, dan zou het ActiZ-bestuur voor een minder harde lijn hebben gekozen richting IGZ en het ministerie van VWS. ‘Als we vooraf de informatie hadden gehad die we nu hebben, hadden we echter op de proceskant een minder harde lijn gekozen: dan hadden we in onze uitlatingen voor andere woorden gekozen. En alleen voor dat laatste (over het proces) is excuses gemaakt.’

Verschillen van inzicht en aanpak
Uit de mail valt niet op te maken op welke informatie het ActiZ-bestuur doelt. Een woordvoerder van ActiZ laat desgevraagd weten niet nader in te willen gaan op het conflict. ‘Er zijn op een aantal punten verschillen in inzicht en aanpak geweest. Daarover is verscheidene malen gesproken. Inhoudelijk kan ik daar niets over zeggen. Dat is iets tussen het bestuur en de directeur. De verschillen bleken helaas onoverbrugbaar en hebben geleid tot het afscheid van Jan de Vries. Dat is heel teleurstellend voor alle betrokkenen.’

Confrontatie-koers ActiZ
De confrontatie-koers van ActiZ heeft volgens het bestuur wel wat opgeleverd: ‘het debat over een nieuwe kwaliteitskoers is nu echt geopend’. Het Zorginstituut Nederland leidt de onderhandelingen over een nieuw kwaliteitskader voor verpleeghuizen, nadat de veldpartijen er niet in slaagden om voor de deadline van 1 oktober op één lijn te komen. ActiZ wil dat in het nieuwe kwaliteitskader meer oog komt voor het leven en welbevinden van cliënten. Bestuurders van verpleeghuizen vinden dat het huidige toezicht van de IGZ een te eenzijdig medische invalshoek heeft. Ook vinden ze de vragenlijsten van de IGZ niet duidelijk, willen ze duiding kunnen geven bij de publicatie van kwaliteitsinformatie door de IGZ en willen ze weten op welke manier de IGZ daarover gaat publiceren. De openbaarmaking in juli van de IGZ-lijst met 150 verpleeghuizen die achterblijven qua kwaliteit heeft verpleeghuizen volledig overvallen en heeft grote impact gehad. Het ActiZ-bestuur praat eind deze week met de IGZ over deze kwesties.

Reactie Jan de Vries
Jan de Vries laat desgevraagd per Whatsapp weten: ‘Over de berichtgeving over het proces rondom de IGZ-uitvraag valt veel meer te zeggen, maar ik ga dat niet via de media doen. Veel belangrijker is dat de inhoud van deze zaak bewijst dat onze visie en strategie te veel uiteenliepen. Dat maakte het helaas nodig om afscheid te nemen.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.