Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Klein wil extern onderzoek ziekenhuizen

Medische missers moeten niet langer onderzocht worden door het eigen ziekenhuispersoneel, maar door een externe partij. Dat stelt Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft vandaag in actualiteitenrubriek EenVandaag. 'De kans is dan groter dat er echt onafhankelijk onderzoek is en er ook voldoende van geleerd wordt’, aldus Jan Klein. Hij stelt voor dat een koepelorganisatie van ziekenhuizen ervoor zorgt dat men elkaars incidenten gaat beoordelen.
inspectie400.jpeg

Nu worden calamiteiten door een eigen ziekenhuiscommissie onderzocht. Zij komen met verbeterpunten en de raad van bestuur stuurt het rapport door naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Belangen van het ziekenhuis spelen daarbij vaak een rol en de waarheid over fouten wordt soms geweld aangedaan, vertelt ziekenhuispersoneel aan EenVandaag.

Herschrijven
Een arts vertelt in de uitzending dat de raad van bestuur van het ziekenhuis ernstige rapporten met heftige fouten soms laat herschrijven en daarmee de conclusies ernstig afzwakt. Hij was zelf lid van de calamiteitencommissie toen hij merkte dat een kritisch rapport van zijn hand was herschreven. Dit was gedaan in opdracht van het ziekenhuisbestuur.

Ronnie van Diemen
Jan Klein zegt dat dit soort praktijken ‘absoluut te betreuren’ valt. ‘Daarmee is de waarde van de analyse minimaal. Ik begrijp het aan de kant van de directeur, maar dat is onacceptabel.’ Een onafhankelijke commissie die calamiteiten onderzoekt zou een einde maken aan dit probleem. In de studio reageert Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.