Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jan Kremer: ‘Kwaliteit van zorg is een film, niet een foto’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De zorg moet niet vast blijven zitten in het meten van kwaliteit, maar aan de slag gaan met verbeteren. ‘Kwaliteit is dynamisch, kwaliteit is een werkwoord’, zegt Jan Kremer, voorzitter Kwaliteitsraad over de nieuwe visie op kwaliteit.
Jan Kremer
Premium

‘De kwaliteitsraad wil de sector

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. @Dhr. Kremer — Kwaliteitsmanagement is een longitudinaal proces, al was het alleen maar omdat als ziekenhuis A beter is dan B in pathologie X, A vaak niet de capaciteit zal hebben om alle patiënten met X te behandelen. Dus in die zin is het inderdaad een film i.p.v. een foto.

   En kwaliteit is een multifacetair iets. Maar m.i. wel goed te beschrijven/meten, zelfs in de voorbeelden die u noemt. U weet wellicht nog dat in mijn optiek kwaliteit in de cure bestaat uit pathologieverloop (mits die goed en werkbaar te meten is) en cliënttevredenheid (die de meer secundaire zaken meet).

   Daarmee is de kwaliteit van zorg voor beiden kankerpatiënten die u noemt qua meting gedekt. De patiënt waarbij de behandeling succesvol is zal de score op pathologieverloop omhoog halen, de (nabestaande van de) patiënt die kiest voor palliatieve zorg en daarin goed ondersteund wordt zal de score op cliënttevredenheid omhoog halen.

   Hetzelfde duale principe geldt voor het IVF-voorbeeld dat u noemt. Voor de care is in mijn voorstel de cliënttevredenheid de primaire uitkomstmaat, in de intramurale care aangevuld met de indicator ‘Incidentie van ongerelateerde nieuwe pathologie’.

   Voor meer informatie, inclusief directe links naar de twee benodigde universele meetinstrumenten (die tegelijk de belangrijke confounders meten), zie https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze. U kunt dus spijkers met koppen slaan, als u wilt, na drie jaar denken en praten. Waarbij opgemerkt dat ik mijn systeem al vijf jaar geleden aan het toen nog Kwaliteitsinstituut heb aangeboden.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.