Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeroen Bosch implementeert nieuw beeldverwerkingssysteem

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (JBZ) heeft een contract getekend met leverancier Alphatron om een nieuw beeldverwerkingsysteem te implementeren.
Jeroen Bosch implementeert nieuw beeldverwerkingssysteem

Het nieuwe systeem heet PACS-II oplossing JiveX. PACS staat voor Picture Archiving and Communication System. Een soortgelijk PACS systeem heeft het JBZ in gebruik voor beeldvormende technieken (Philips iSite). Het JBZ had nog geen systeem voor overige medische beeldinformatie (bijv. echo’s en ECG’s). Om volledig digitaal te kunnen werken is het van belang dat alle medische beelden digitaal opgeslagen, geraadpleegd en uitgewisseld kunnen worden. Cardiologie is het eerste medisch specialisme dat met JiveX gaat werken. Hier hebben meerdere specialismen direct voordeel bij: ECG’s zijn altijd en overal te bekijken.

Stap vooruit

Gita Gallé, lid raad van bestuur: ‘Vanuit het programma Digitaal Werken is, samen met een vertegenwoordiging van toekomstige gebruikers, de ziekenhuisbrede PACS-II oplossing JiveX geselecteerd. De oplossing wordt al door verschillende Nederlandse ziekenhuizen gebruikt en heeft zich daar bewezen. Dit is weer een stap vooruit in onze ambitie om alle informatie van de patiënt altijd en overal ter beschikking te hebben.’

Specialismen

De levering en de installatie van de software vindt plaats in het najaar van 2014. Het aansluiten van de beeldproducerende apparaten op JiveX gebeurt per medisch specialisme en start met cardiologie (o.a. ECG’s), gynaecologie en het Operatiecentrum in 2015. Dit zijn medisch specialismen, waarvan de beelden JBZ breed gebruikt worden en/of waarbij de diversiteit en complexiteit van het aansluiten van de apparatuur groot is. Hierdoor doet het JBZ snel veel kennis op voor de implementatie bij de overige specialismen die daarop volgen.

Import

Naar verwachting zijn binnen twee à drie jaar alle medisch specialismen met beeldproducerende apparaten aangesloten. Bij deze specialismegewijze implementatie wordt ook een functionaliteit beschikbaar voor de import van beelden op een CD, DVD of USB. Beelden zijn beter en makkelijker beschikbaar voor zorgverleners binnen en buiten het JBZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.