Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg Brabant staat onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Twee inspecties hebben Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant voor maximaal een jaar onder verscherpt toezicht geplaatst.
Jeugdzorg Brabant staat onder verscherpt toezicht

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant maakt dat donderdag zelf bekend.

Inspecties

De Inspectie Jeugdzorg als de Inspectie Veiligheid en Justitie komen beiden tot de conclusie dat de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering onvoldoende op orde zijn. De organisatie staat voor maximaal een jaar onder verscherpt toezicht. Bureau Jeugdzorg mag het werk blijven uitvoeren.

Kwaliteit

Interim-directeur Durk Kooistra: ‘De kwaliteit van het werk en de veiligheid van kinderen zijn voldoende gewaarborgd. Voldoende is echter niet goed genoeg. Wij zijn hard bezig met verbeteringen’. Kooistra zegt toe de Inspecties periodiek en nauwgezet te informeren over de maatregelen die worden genomen: ‘Deze zijn gericht op de verdere verbetering van de kwaliteit van ons werk en de vorderingen die we daarmee maken’.

Directie

De op 1 januari aangestelde Kooistra voert ook veranderingen door in de directie. De top van de organisatie bestaat nu uit twee directeuren: een voor Oost-Brabant en een voor West-Brabant. Dat zijn respectievelijk Ilse van Dalen als interim-directeur en Kees Swaanen, de huidige directeur van de vestiging Midden-West-Brabant.

Verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht komt niet als een verrassing. Als enige in Nederland slaagde Bureau Jeugdzorg in Brabant er eind 2014 niet in om een certificaat te krijgen van het Keurmerkinstituut. Door bezuinigingen moest Bureau Jeugdzorg 260 voltijdbanen schrappen. Er bleven daarom onvoldoende gecertificeerde medewerkers over. Personeel wordt momenteel bijgeschoold.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.