Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jeugdzorg is niet klaar voor 2015

Sarah Berends
Het is onverantwoord om de decentralisatie van de jeugdzorg al op 1 januari 2015 in te voeren. Dit concludeert de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ). ‘Met de huidige aanpak en tempo wordt de transitie niet op verantwoorde wijze gerealiseerd’, schrijft de commissie in haar onderzoeksverslag.
Jeugdzorg is niet klaar voor 2015

De meerderheid van de 403 gemeenten heeft nog geen afspraken gemaakt met zorgaanbieders over continuïteit van zorg in 2015. Zorgaanbieders weten niet wanneer die afspraken wel worden gemaakt. Zij geven aan dat zij tot op heden onvoldoende duidelijkheid hebben gekregen van gemeenten over de budgetten die zij per 2015 hebben. De geschatte budgetinformatie dat het ministerie van VWS vrijgaf in december 2013 biedt volgens de aanbieders onvoldoende hulp, omdat gemeenten op basis daarvan nog steeds geen contracten zeggen te kunnen sluiten. In de Meicirculaire Gemeentefonds 2014 is het budget definitief.

Risico

De TSJ beveelt aan dat de gemeenten zowel in regionaal verband als samen met de partners in het jeugdveld expliciet moeten bepalen wat zij nog minimaal aan maatregelen moeten nemen om op 1 januari 2015 hun nieuwe verantwoordelijkheid te kunnen nemen zodat het risico dat kinderen ’tussen wal en schip vallen’ minimaal is.

Label

In november beoordeelde de commissie de maatregelen die genomen moeten worden voor een succesvolle decentralisatie. Daarbij werden de labels groen, oranje en rood gebruikt. Van de 403 gemeenten verdeeld over 41 regio’s kregen slechts elf regio’s een groen label. Zeker 28 regio’s kregen een oranje label, wat betekent dat zij nog niet klaar zijn voor de decentralisatie. Twee regio’s kregen een rood label.

1 REACTIE

  1. En dat is twee. De decentralisatie van de ouderenzorg per 1-1-2015 is ook al niet verantwoord, zeker niet in combinatie met de zeer gebrekkige vorm ervan en het per 1-1-2014 al afschaft zijn van het Zzp 3-recht op een plaats in een verzorgingshuis. Het kabinet is goed bezig in de zorg – not.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.