De vandaag door Jonnie Boer en zijn vrouw Therèse gelanceerde website heet “Beleef je smaak” en bevat vooral zachte, vette en romige gerechten.
Artsen
Artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser hielpen mee met de ontwikkeling van de site. Zij onderzochten de veranderingen in smaakbeleving na een chemokuur en testten een groep patiënten met smaakgels. Een chemokuur kan de smaak ernstig aantasten en soms blijvend veranderen. Het speekselgehalte is lager waardoor de mond sneller droog wordt. Kuiper en Visser vonden dat patiënten vooral behoefte hebben aan zachte, romige gerechten. Deze voeding kan volgens laboratoriumarts hematologie Ellen Kuiper de verminderde speekselvorming compenseren.
Jonnie Boer
Het echtpaar Boer maakten de ziekte, bij een van hun medewerkers, van dichtbij mee. Jonnie Boer: ‘Uit de tests blijkt dat de smaak van kankerpatiënten compleet kan veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. Na een chemokuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen.’