Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonnie Boer lanceert receptensite voor kankerpatiënten

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Topkok Jonnie Boer van restaurant de Librije in Zwolle ontwikkelde samen met twee artsen een receptensite voor kankerpatiënten die na een chemotherapie een aangetast smaakvermogen hebben gekregen.
Jonnie Boer lanceert receptensite voor kankerpatiënten

De vandaag door Jonnie Boer en zijn vrouw Therèse gelanceerde website heet “Beleef je smaak” en bevat vooral zachte, vette en romige gerechten.

Artsen

Artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser hielpen mee met de ontwikkeling van de site. Zij onderzochten de veranderingen in smaakbeleving na een chemokuur en testten een groep patiënten met smaakgels. Een chemokuur kan de smaak ernstig aantasten en soms blijvend veranderen. Het speekselgehalte is lager waardoor de mond sneller droog wordt. Kuiper en Visser vonden dat patiënten vooral behoefte hebben aan zachte, romige gerechten. Deze voeding kan volgens laboratoriumarts hematologie Ellen Kuiper de verminderde speekselvorming compenseren.

Jonnie Boer

Het echtpaar Boer maakten de ziekte, bij een van hun medewerkers, van dichtbij mee. Jonnie Boer: ‘Uit de tests blijkt dat de smaak van kankerpatiënten compleet kan veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. Na een chemokuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.