Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

Jos de Blok weigert voorzitterschap V&VN

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wordt niet de nieuwe voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Dat vertelt hij in gesprek met de redactie van Nursing.nl. De Blok overweegt om zich met Buurtzorg Nederland terug te trekken uit V&VN.
Jos de Blok weigert voorzitterschap V&VN

De meningen van beide partijen verschilden te veel om nader tot elkaar te kunnen komen, vertelt De Blok in een gesprek met Nursing.nl. De Blok tweette in maart dat hij in de running was voor de baan. Hij was naar eigen zeggen erg gemotiveerd en zag er naar uit om de opzet van V&VN te veranderen. ‘De organisatie zoals die nu is is wat mij betreft te hiërarchisch, is teveel gericht op marketing en PR en houdt zich te weinig bezig met de leden. In mijn optiek moeten de leden de belangrijkste pijler van de organisatie zijn.’ De Blok overweegt nu zich met Buurtzorg terug te trekken uit V&VN.

Sollicitatieprocedure

Al met al is De Blok niet te spreken over de gang van zaken binnen de beroepsvereniging gedurende zijn sollicitatieprocedure. Zo heeft hij kritiek op de transparantie binnen V&VN. ‘Ik wilde graag openheid van zaken geven over de sollicitatieprocedure. Laten zien waar ik als mogelijk nieuwe voorzitter voor sta. Ik stelde ook een openbare verkiezing voor, waarin de mogelijke kandidaten zich zouden presenteren. Dan konden alle leden hun stem uitbrengen. Maar dat zagen ze niet zitten.’

Vertrouwen

Ook kreeg De Blok geen inzage in de financiering van de vereniging, wat hij wel graag wilde. ‘We zijn een gezonde organisatie, werd me gezegd. Tja, daar twijfelde ik niet aan. Het ging mij om de keuzes die worden gemaakt. Willen we geld uitgeven aan een grote communicatie- en marketingafdeling of willen we onze leden meer bieden? Uiteindelijk werd toegezegd dat ik voor een van de sollicitatiegesprekken van tevoren de cijfers mocht inkijken. Opsturen van zo’n rapport deden ze niet. Hier sprak toch wel wantrouwen uit, vind ik. Dat is ook de belangrijkste reden voor me geweest om mij terug te trekken. Als je niet vanuit vertrouwen kunt samenwerken, kan ik willen veranderen wat ik wil, maar gebeurt er niets. Dat is onwerkbaar.’ (Nursing.nl – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Jong en Beeke)

Lees meer:

V&VN gaat niet in op kritiek De Blok

Jos de Blok is meest inloedrijke zorgbestuurder

Atie Schipaanboord verlaat V&VN na twee jaar

Jos de Blok: ‘Zorgkantoor kent aantal wijkzusters in eigen regio niet

De Blok kritisch over wijkzusterplan

22 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wees jij nu maar blij dat jouw buurtzorg niet ook transparant is want dan zie je ook onder de deken van je succes veel te kleine teams die teveel patienten aannemen. Deze liggen dan ook van 20.00 u tot 11.00u in hun urine om vervolgens vlug even geholpen te worden. De rest mag de mantelzorg of een particuliere zorgverlener doen en die krijgen dan ook nog te horen dat alleen buurtzorg weet wat goed is voor de patient.Lijkt verdacht veel op de reguliere thuiszorg. Zijn alleen wat duurder. Maar daar is ook geen duidelijk proces en een behoorlijke kwaliteit en transparantie. Dus wil jij wat zeggen van een ander die al wat langer werkt en het van de grond af op heeft gebouwd? Kinderziekten vind je overal maar zeker ook bij jou. Kijk daar eerst maar eens voor je een ander bedrijf wil reorganiseren.

 3. Transprantie, in proces en resultaat. Is dat te veel gevraagd. Meerdere malen heb ik om uitleg gevraagd hoe eindevaluaties tot stand zijn gekomen, daar waar ik op proces genoeg aan te merken had. Bv op invoering kwaliteitsregister, belangenverstrengeling, en niets te bieden hebben Resultaat: geen reactie, of duidelijk laten weten dat ik hier niets mee te maken heb.
  Is toch niet vreemd dat kandidatuurschap en werving/selectie openbaar wordt gemaakt. VENVN voor en door..toch??
  hoop op verandering.
  Ben heel benieuwd hoe implementatie VenV2020 zal gaan gebeueren. Te veel benoemingen uit dezelfde vijver..belangenverstrengeling??

 4. @ Peter Koopman. Volgens mij heeft Jos juist een hekel aan de gesloten wijze waarop de organisatie functioneert. Door zelf duidelijk en open te zijn (terwijl hij in een kwetsbare positie zit) laat hij weten dat hij meent want hij zegt. Verder heeft Jos niet gezegd dat hij Buurtzorg terugtrekt nu hij niet is gekozen. Dat zou inderdaad klein zijn. jos zegt dat hij overweegt buurtzorg terug te trekken. Daarin ligt besloten dat hij werkelijk vindt dat de organisatie niet goed functioneert en dat hij een verbetering wil zien. Dat staat verder los van zijn persoon. Dat is niet klein, dat is consequent. We kunnen meer van dergelijke bestuurders gebruiken in de zorg.

 5. Ja, als het verhaal van Jos klopt dan zeg ik mijn lidmaatschap op bij V&VN; we zien als lid veel te weinig de resultaten en de doelen die gesteld worden; ik ben het ook niet eens met de visie om niveau 4 als zorgkundige neer te zetten; ik denk dat er belangrijkere zaken zijn om je mee bezig te houden. En ook een vereniging is een bedrijf; zie de kvk!

 6. Een verandering binnen een organisatie brengen doe je van binnen uit. Als Jos een kerel was, had hij (wellicht onder voorwaarden) de klus aangepakt en daadwerkelijk laten zien dat het anders kan. Je moet vertrouwen hebben in je eigen kracht of niet Jos ?

 7. Ik vind het een zeer goed idee dat alle verenigingen een nieuwe voorzitter laten kiezen in de vorm van democratie en kandidatuurstelling en verkiezing door de leden ZELF.
  En transparantie en vertrouwen is de basis voor een goed begin van zo’n carriere. Heel goed Jos! Verstandig besluit.
  Dit getuigt van sociale intelligentie.

 8. Ik sluit me volledig aan bij Wim de G. Het kenmerk van brancheverenigingen is conservatief vasthouden aan macht en het uitsluiten van niet leden. Een naar binnen gekeerde blik. Falend beleid op de werkvloer wordt stelselmatig afgedaan als incident. Een dergelijke opstelling is niet van deze tijd, waarin juist het delen van kennis en kunde centraal staat. Het belang van medewerkers, clienten en patienten, niet het eigen voortbestaan.? Hoog tijd dat alle brancheverenigingen flink op de schop gaan.

 9. Erg jammer dat Jos de Blok geen voorzitter wordt van de V&VN. Met zijn Twentse nuchterheid en natuurlijke PR, zonder opsmuk, had hij veel voor de vereniging en voor alle v&v in Nederland kunnen betekenen. Maar Jos had er wel een hele kluif aan gehad. Alle interne politieke geharrewar, de ivoren torentjes en de gammele administratie was nog maar een deel het werk geweest.
  Begrijp me wel goed : ik ben V&VN-lid. Maar helaas…ik heb ook geen goede indruk gekregen van het interne organisatie binnen de vereniging.
  En we hebben juist als beroepsgroep een goed georganiseerde vereniging nodig. Hoe lang zal de V&VN nog voort bestaan ?

 10. Jos Bravo jij durft tenminste aan te geven waar het op staat V&VN is dwars en vraagt veel te veel voor keurmerken en andere zaken die niets voorstellen de functionarissen stellen zich centraal terwijl de leden dat zouden moeten zijn De Oude regentenmentaliteit binnen V&VN moet afgebroken worden…. ander leden zeg ook maar op, maar dat geld niet alleen voor V&VN Jos maar ook voor lidmaatschappen als van ACTIZ en BTN die gedragen zich ook als V&VN …..

 11. Jos heeft volkomen gelijk. Een vereniging is er voor de leden, openheid en transparantie zijn voorwaarden wil een vereniging recht van spreken, leven, hebben. Samen sterk te staan, samen de koers te bepalen, samen de schouders eronder en dat kan alleen in grote openheid, gedragen door de leden. Ik heb nog nooit iets duurzaams en groots tot stand zien komen door een machtsblok. In mijn ogen heeft Jos groot gelijk.

 12. Jos de Blok vergeet mogelijk dat VenVn een vereniging is en geen bedrijf. Meningen over verandering zijn zeker wenselijk, maar dienen binnen en door de vereniging besproken te worden. Het is jammer dat hij zijn persoonlijke frustratie na de selectieprocedure van ve voorzitter zo kenbaar maakt. Dat hij mu ook het lidmaatschap van VenVn voor de medewerkers van “zijn” buurtzorg overweegt te schrappen vind ik “klein”.

 13. V&VN moet verbinden en een gesprekpartner zijn voor de overheid en andere disciplines binnen de gezondheid zorg namens de zorg. Dit is heel wat anders dan een prachtig bedrijf opzetten. Echter transparantie dmv inzage cijfers en bezigheden willen we allemaal, jammer dat er niet is. Verpleegkundigen in mijn omgeving hebben geen idee wat de resultaten zijn van de onbekende inspanningen die V&vN voor ons leveren.

 14. Wat mij betreft trekken meer leden / organisaties zich terug. Ze zijn inderdaad te veel op zichzelf gericht ipv op hun leden. Kijk naar de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen. Niveau 4 verpleegkundige opleiding afschaffen en er zorgkundige van maken. De verpleging draait 80% op niv 4!

 15. Wat mij betreft trekken meer leden / organisaties zich terug. Ze zijn inderdaad te veel op zichzelf gericht ipv op hun leden. Kijk naar de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen. Niveau 4 verpleegkundige opleiding afschaffen en er zorgkundige van maken. De verpleging draait 80% op niv 4!

 16. ”De organisatie zoals die nu is is wat mij betreft te hiërarchisch, is teveel gericht op marketing en PR en houdt zich te weinig bezig met de leden. ”
  Was voor mij dan ook jaren geleden al reden nooit lid van deze organisatie te worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.