Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Justitie: Celstraf voor directeur stichting

AMSTERDAM - De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen directeur Frans Loenen van de Stichting Zorg Medisch Specialisten vijftien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Dit schrijft het NRC Handelsblad op haar website.

De man, die geen bezwaar heeft tegen het vermelden van zijn volledige naam in de media, heeft volgens de aanklacht 36 Zuid-Afrikaanse artsen en verpleegkundigen illegaal tewerkgesteld en belastingfraude gepleegd. Dit deed hij in naam van de stichting in de periode 1999 – 2002, aldus de krant.

Grote schaarste

De artsen en verpleegkundigen – goed gekwalificeerd, zegt ook justitie – werden ten tijde van een grote schaarste aan medici in niet-universitaire ziekenhuizen geplaatst. Zij waren formeel in dienst van de stichting.

Toestemming of niet?

De hamvraag in de zaak is of de directeur toestemming had van de overheid om deze constructie toe te passen. Toenmalig directeur H. Schoof van de IND heeft, volgens het NRC Handelsblad , in een verhoor erkend dat immigratiedienst de stichting had goedgekeurd.

‘Onwettig’

Justitie stelt dat het onwettig was om de medici aan het werk te zetten met een toeristenvisum. Ook het opstellen van een maatschapsovereenkomst die dezelfde dag ontbonden werd, is niet overeenkomstig de wet, aldus justitie.

‘In belang van volksgezondheid’

Zijn advocaat Cees Korvinus stelt in een interview met het NRC dat de directeur in het belang van de volksgezondheid heeft gediend. “Door de overheid is bij herhaling te kennen gegeven dat zijn activiteiten een belangrijke bijdrage leverden aan de toen bestaande problemen.” (NRC Handelsblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.