Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

Het ministerie van Justitie koopt extra behandelplaatsen in voor verslaafde veelplegers. Ggz-organisaties gaan minimaal 450 veelplegers behandelen.

Het bestaande strafrechtelijke behandelprogramma voor verslaafden werkt niet voor de meest complexe gevallen. Zij kampen naast hun verslaving met psychiatrische problemen en soms een verstandelijke handicap. Voor deze groep komen nu minimaal 450 ambulante behandelplaatsen in de tien grootste steden en Maastricht. Meewerken daaraan wordt een voorwaarde voor vrijlating of voor het niet-uitvoeren van een vrijheidsstraf.

Geesteszieke verslaafden

De organisaties die de zorg gaan leveren zijn Arkin, Bouman, Parnassia, Centrum Maliebaan, NovadicKentron, GGZ Breeburg, Tactus, Lentis, Iriszorg en De Rooyse Wissel. Directeur Toine de Beer van De Rooyse Wissel vindt de aparte aandacht voor de geesteszieke verslaafden terecht. “Dit is een groep die moeilijk te pakken is en waarin niemand zin heeft om te investeren. Als je dat wel doet, levert het waarschijnlijk veel op, zo blijkt in het buitenland.” Multidisciplinaire teams van het Limburgse forensisch psychiatrische centrum gaan cliënten begeleiden op alle mogelijke terreinen, van werk en relaties tot medicatie en wonen. De Beer rekent op zo’n tachtig cliënten in Maastricht, te beginnen met dertig patiënten dit jaar. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Verzorgingshuis voor oudere verslaafden en zwervers

Thuiszorg voor verslaafden

GGZ Drenthe houdt verslaafden niet binnen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.