Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet akkoord met scherper toezicht zorgfusies

Mark van Dorresteijn
Het Kabinet is akkoord met de plannen van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om toezicht op fusies in de zorg te verscherpen. Het is de bedoeling om de wetsvoorstellen eind 2011 naar de Tweede Kamer te sturen.
Kabinet akkoord met scherper toezicht zorgfusies

De bewindspersonen willen dat zorginstellingen voorafgaand aan een fusie een rapportage opstellen van de mogelijke effecten. Uit deze rapportage moeten de meerwaarde en de risico’s van de fusie blijken voor de betrokken instellingen en voor de cliënten en patiënten. Het doel is goed te overdenken waarom een fusie wordt aangegaan, wat de gevolgen zijn voor de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg en hoe mogelijke risico’s worden ondervangen. Bij het opstellen van de rapportage moeten de cliëntenraden en ondernemingsraden betrokken worden.

NZa-keuring

Daarnaast wordt de zorgspecifieke fusietoets geïntroduceerd. Deze wordt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en indien nodig de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), uitgevoerd. Belangrijk daarbij is of er een fusie-effectrapportage is opgesteld, of belanghebbenden inbreng hebben gehad op de fusieplannen en of na de fusie nog steeds wordt voldaan aan de bereikbaarheidscriteria. De bereikbaarheidscriteria bestaan op dit moment uit de aanrijtijd van ambulances binnen een kwartier, bereikbaarheid spoedeisende hulp binnen 45 minuten, ten minste één aanbieder van crisisopvang ggz in de regio en bereikbaarheid van acute verloskundige zorg binnen 45 minuten.

NMa-keuring

Wanneer de NZa de fusie goedkeurt, kunnen de zorginstellingen de voorgenomen fusie – indien nodig – melden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Als de NMa ook geen bezwaren ziet, kan de fusie doorgaan. Daarnaast zal de IGZ bij elke fusie de betrokken instellingen intensiever volgen.

Fusie zorginstelling met verzekeraar

Het kabinet is verder bezig om wetgeving voor te bereiden om fusies tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen te verbieden. Deze fusies zijn risicovol voor de werking van het zorgstelsel en voor de keuzevrijheid. Momenteel bekijkt het kabinet hoe de wetswijziging het best past binnen de Europese regelgeving. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers: Fusieverbod tussen verzekeraars en ziekenhuizen

Fusie als kansspel

NMa: fusies leiden niet tot stijging zorgkosten

NMa wijst fusie Reinier van Arkel en GGZ Oost Brabant af

Damen en Verwey: ‘Fusie is succes’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.