Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet gaat concurrentie in de zorg uitbreiden

DEN HAAG - Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie gaat door met de ingezette marktwerking in de gezondheidszorg. Dat staat in het conceptregeerakkoord dat gisteren uitlekte.
Kabinet gaat concurrentie in de zorg uitbreiden

Het nieuwe kabinet wil de vrije prijsvorming tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars verdubbelen. Nu is 10 procent van de planbare ziekenhuiszorg vrij onderhandelbaar; dat wordt vanaf volgend jaar 20 procent. Dit schrijft het Financieel Dagblad.

Ondernemersschap en kapitaal

In het regeerakkoord staat ook dat in de verpleeghuissector ruimte komt voor ‘ondernemerschap en privaat kapitaal’. Het nieuwe kabinet blijft streven naar een grotere doelmatigheid, minder bureaucratie, een lagere werkdruk en een sterkere positie van de zorgconsument. Verder wordt de nominale premie van het basispakket niet verlaagd om deze deels te vervangen door een inkomensafhankelijke premie, zoals de PvdA wilde.

Herkenbaar

Gisteren stemden CDA en ChristenUnie op hoofdlijnen in met het akkoord. “De grondtoon is goed”, zo vatte CU-partijleider André Rouvoet het oordeel van zijn fractie samen. Maxime Verhagen, vice-fractievoorzitter van het CDA, noemde het akkoord voor zijn partij ‘herkenbaar’. De PvdA-fractie was gisteren nog in beraad

Inzet

Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma zwaar ingezet op concurrentie in de zorg. PvdA en ChristenUnie waren daar zeer terughoudend mee. (Financieel Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.