Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet gaat op zorg bezuinigen’

DEN HAAG - Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet vanaf 2008 extra bezuinigen op de zorgsector, meldt het Financieele Dagblad. Dit jaar zou de CDA-bewindsman nog niet hoeven snijden om het tekort van 1 miljard euro weg te werken.

Dat hebben Klink en minister Wouter Bos van Financiën afgesproken, melden Financieele Dagblad bronnen rond het kabinet. Volgend jaar moet 500 miljoen euro worden bezuinigd op de zorg. Dit bedrag loopt deze kabinetsperiode stapsgewijs op tot euro 1,3 miljard euro.

In de verkiezingscampagne trok PvdA-leider Bos nog fel van leer tegen het CDA dat efficiencymaatregelen voor de zorg in petto had.

Naar achteren

Het CDA toonde zich gisteren ontzet over uitspraken van Wouter Bos dat de vakministers dit jaar nog niet extra hoeven te bezuinigen om tegenvallers op te vangen. ‘Ik wil niet hebben dat problemen nu onverantwoord naar achteren worden geschoven’, betoogt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

In strijd met regeerakkoord

Volgens CDA’er Van Geel lijkt de oplossing van Bos in strijd met het regeerakkoord, omdat het tekort dit jaar oploopt. De PvdA ontkent dat. Volgens de begrotingsregels mag het tekort oplopen als de opbrengsten uit aardgasverkopen tegenvallen. De sociaal-democraten stellen dat oud-minister Zalm ook altijd bij zijn eerste begroting het uitgangsbeeld moest bijstellen.

Tichelaar

Volgens PvdA-fractieleider Jacques Tichelaar heeft Van Geel het niet goed begrepen. “Bos pakt het net heel slim aan. Hij smeert de tegenvallers in de tijd uit, zonder dat de doelstelling voor 2011 in gevaar komt.”

Meevallers

Bos zei dat de ministers er nu wat langer over mogen doen om hun tekorten weg te werken, maar vervolgproblemen zelf moeten oplossen. “We hebben nu coulance getoond, maar daarmee is het op voor de rest van de periode.” Tegelijk houdt het kabinet er rekening mee dat zich aan de inkomstenkant nog meevallers aandienen. (Financieele Dagblad)

Lees ook:

Klink meldt tegenvaller van een miljard

Zorgkosten toegenomen tot 41,5 miljard

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.