Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet gaat zorgfraude hard aanpakken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het kabinet gaat zorgfraude harder aanpakken met wettelijke maatregelen. Vandaag presenteren de bewindslieden op VWS hun plan ‘Rechtmatige zorg’. Er komt in ieder geval een Waarschuwingsregister Zorg en toezichthoudende partijen mogen meer gegevens met elkaar gaan uitwisselen.
Kabinet gaat zorgfraude hard aanpakken
Fotolia

Zorgfraude is al jaren een doorn in het oog van de politiek, de zorgverzekeraars, de NZa. Zorgverzekeraars hebben geen grip op ongecontracteerde zorg, waar volgens hen op grote schaal zorgfraude voorkomt.

Zorgsectoren

De focus in het plan ligt op de vijf zorgsectoren waar fraude het meest voorkomt: medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, mondzorg, wijkverpleging en persoonsgebonden budget. Per sector zet het kabinet in op preventie, controle, handhaving en ketenbrede samenwerking.

Ziekenhuizen en zbc’s

In de medisch specialistische zorg gaat de NZa samen met partijen en de zorgverzekeraars het declaratieproces extra onder de loep nemen. Parallelle zorgtrajecten zijn een bron van fouten omdat er relatief veel declaraties worden afgekeurd of achteraf worden teruggevorderd. Soms wordt er duurdere zorg gedeclareerd dan er is geleverd. Ook worden losse verrichtingen aangevuld met andere activiteiten om een hogere dbc te kunnen declareren. De bewindslieden benadrukken dat dit allemaal niet per se opzettelijk gebeurt maar dat het ook kan liggen aan onbekendheid met de regels of onduidelijkheid daarvan.

Wijkverpleging

Ongecontracteerde zorg zet het stelsel onder druk, zo stellen de bewindslieden. In de wijkverpleging is het aandeel niet-gecontracteerde aanbieders gestegen van 1,3 procent (36,9 miljoen euro) in 2015 tot 6,2 procent (83,5 miljoen) in 2016. Onderzoeken wijzen uit dat ongecontracteerde aanbieders in de wijkverpleging per patiënt gemiddeld meer uren declareren dan gecontracteerde aanbieders. Het lijkt volgens de VWS-bewindslieden ‘gerechtvaardigd om te concluderen dat de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging veroorzaakt worden door een minder doelmatige inzet van personeel.’ Zij willen zowel in de wijkverpleging als de ggz maatregelen nemen om contractering te bevorderen. Een plan is in de maak.

Gegevensuitwisseling

Toezichthoudende partijen werken samen in het Bestuurlijk Overleg Integriteit Zorgsector (BO TIZ). Het is de intentie om deze samenwerking voort te zetten. Er komt wetgeving om een betere gegevensuitwisseling mogelijk te maken, ook met het Informatie Knooppunt Zorgfraude. Toezichthouders en handhavers kunnen daardoor effectiever reageren op fraudesignalen. Daarnaast kan het IKZ trends en fenomenen op dit terrein signaleren. De SVB wordt opgenomen in hetzelfde wetsvoorstel, vanwege de informatiepositie die de SVB heeft in het werkveld van de pgb’s. De betaling van pgb-zorgaanbieders en -verleners verloopt via de SVB. Daarmee bezit de SVB waardevolle informatie om zorgfraude aan te pakken. Ook willen de bewindslieden dat gemeenten zich aansluiten op het IKZ. Dit is wenselijk, omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet.

Waarschuwingsregister Zorg

In hetzelfde wetsvoorstel wordt een juridische basis gelegd voor het Waarschuwingsregister Zorg. Daardoor kunnen zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten gegevens over bij hen bekende fraudeurs met elkaar uitwisselen. ZN en de VNG hebben voor de ontwikkeling van dit register een subsidie ontvangen van VWS. Het wetsvoorstel zal dit jaar naar de Kamer gaan.

Rechtmatige zorg

Lees hier het plan: Rechtmatige-Zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.